AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
用緊TX1000
我個機箱s100 CPU cooler height limitation: 165mm
165VS165 唔肯定裝唔裝得落
自組水
有對手就係自己
佢出左隻冇fan既牛
係幾正
佢香港代理掂唔掂,自己RMA 台灣又係咪都一樣?
未買過
我都想買
啲貨少到
我感覺理性上係用佢一半或者更少價錢每5年換一隻牛仲抵啲
但覺得如果佢係the best, 雖然貴啲但買咗佢就唔駛煩啲電流係咪純正穩定, 超頻都可以煩少個factor

係唔知火牛會唔會有新spec 阻住佢用足保養既12年唔駛換
正常就係咁諗
12vo 好似未有咩聲氣?啲板都仲未轉
好彩查下功課
要用NH-D15S先唔頂display
我用pc-o11d xl箱 (官標cpu height clearance 167mm)
裝icegiant (164mm)
冇背板底板就幾乎貼實玻璃
轉玩strx4結果塊板因為有背板厚得滯掂實走線膠結果上唔返玻璃
用刀界走少少膠至得
可以考慮aio
不只是信仰:AMD稜鏡散熱器(feat. ROG林大餅)

https://youtu.be/crBSWP-Q_x0
用3700X嗰陣我已經買咗個be quiet pure loop 120mm用,起碼打機嗰陣涼過之前1700X+Prism Cooler
O11d xl配風冷
有無相分享
劣圖劣作

粒5950x 令我要打散部機不下5次
到上而家啲料時其實冇咩心機砌

shit 有張打橫咗
果然同我想像一樣
好曠好多空間
Btw有無試過唔放直個3架風扇,單純底吸頂吹表現點

同埋呢個icegrant 表現如何
用嚟壓X99/X299, AM4 雙ccd cpu, 同 threadripper
比D15好少少
但基本上就仍然係個風冷
佢亦有個特點係低熱量時會熱過一般heatpipe塔散
到full load時先會贏heatpipe (但去到果時基本上係大家都core 90度)

粒5950x試過行4.55/4.4 可以跑吓folding@home
要過埋linpack之類就要落返4.5/4.4 @ 1.26v
好後悔冇買xl
上水好唔方便
買啦,我都準備買
至於機箱側面果3把入風
可能因為我要落兩隻東豬企業碟
最底果隻基本上擋哂風

張 6900xt 仍然令到部機下半部幾積熱
chipset長期70度 ssd 55度

不過我又冇試過完全唔開果3把去試會點
但隻箱佢設計個hdd mount實在太過封閉
根本冇風位吹hdd
個cage如果你入哂兩隻碟包你長期55度
咁都唔錯
不過都貴同埋買好麻煩仲有唔係個個箱carry到
btw, 用 Icegiant 仲會有個難處

你塊共碩板通常係上半邊個位係會有1~2條dimm.2安兩條m.2 ssd
呢隻風冷包保會令你裝唔到條dimm.2

普通o11d好然伏迫到哭
仲未計其他on9位

張卡買錯左
買reference pcb就可以背板都上埋水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞