AMD討論POST(66) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
2件事
我隻M.2 980 Pro 仲係失速, 但失速都夠我PC Gaming 因為PC game engine 仲係以HDD 年代嘅I/O logic 寫成, 勝任有餘

以上windows bug 衹要混用SATA, nvme m.2, SSD, HDD 就有機會出現. 一出現就會疾下疾下 呢個就唔關三星事
底板係咪有WiFi 內置嘅型號?
有WiFi or 冇係2個獨立型號唔好download 錯bios
原來係咁
你隻手指Format咗咩格式 容量又係幾多?
見呢到提起ssd
搭單問sn850係咪冇專用driver
用 ms nvme 就得?
傳聞呢個先係末代am4 暫時未見任何es 消息

呢個要等amd computex 自己確認
AM5 全部都有內置顯示嘅
噉點整多核,消費級 16 cores 封頂?再上要 HEDT?
Am5暫時只知io die改tsmc 6nm

粒io die 改得咁細 一定有位

粒 cpu 超過 32 thread 就要開始面對 windows scheduler 部份 software 唔 support 單一 instance 行咁多 thread count 問題

個人認為 AMD 好大機會主流平台會長期 16c32t封頂
多 core count 擺哂落 HEDT 到
有位加粒3cu igpu 都好
放大少少substrate 改善積熱問題都好
用renoir 156mm^2做參考
扣咗8c zen2+8mb嘅面積
其實都係118.6mm^2左右, 游刃有餘喇
Vega8換RDNA2+new VCN可能有少少加加減不過都唔會差太遠

傳聞5nm zen4 ccd有12c
Die size估計同宜家差唔多, 都會<80mm2

AM5 package可能又大啲
整2x12C + IOD w/iGPU, 輕鬆喇
用緊3700x
普通上網睇YouTube
下吹散熱器:50幾60度
換左個塔散:都係50幾60度
不過燒機會由90幾度降到70幾度
正常
放得入同落唔落係兩回事
AMD都要睇成本同清舊u

8 core ccx 由 zen 1 吹到 zen 3 至真正有
70度 正常了

計埋7nm積熱
請教一下各位ching
AMD R5 3600 閑置狀態CPU溫度約60度
打機CPU溫度約80度是咪正常 (原裝散熱)
BIOS有開XMP
第一次發文 插細力啲
電腦配置如下:

display card: Nvidia GTX 1050 TI Gaming X4G
用原裝係正常
咁請問一下長期80度係咪可接受情況?
會唔會對部電腦壽命有好大影響?
有需要換塔散?
腦場間間鋪6700xt都係賣淨妓姦係咪夾埋
保守計 高溫/高壓係會愈來愈慢 不過80度又唔需要太擔心

唔安心咪換個靚塔散 反正塔散用到好多年 唔驚壞
聯強無人敢買
等下批貨算,希望唔好又貴d
肯定貴㗎啦 我就等到下代先買
我5700xt換上去
AMD rumored to launch Zen3 based Ryzen Threadripper 5000 (Chagall) in August

https://videocardz.com/newz/amd-rumored-to-launch-zen3-based-ryzen-threadripper-5000-chagall-in-august
我57xt換左90
上年俾a卡玩死
3-4月冇得打機
我57xt換左90
上年俾a卡玩死
3-4個月冇得打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞