真巴絲一定噴香水 (11)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
信者失救
dior sauvage eau de toilette

eau de perfume
有咩分別架
有止汗劑臭vs 南亞裔香料
D 鬼佬好鐘意Dior

屌我有支EDT, 好撚臭,但long last
最鍾意租物窿既Eng Oak & Hazelnut, 聞到心情會好好
Quick survey
Acqua di gio profondo VS profumo
profondo
profumo
鍾意profondo隻味多啲但平時用profumo多啲
點解嘅?因為身邊嘅人鍾意profumo多啲?
因為佢哋鍾意啲臭味既香水 覺得止汗劑=man
但係又嫌棄止汗劑太cheap
留香耐啲同百搭啲
香味呢部分就好個人 大部分人都會覺得佢哋香
我自己冇咁鍾意profumo隻味因為佢聞落成熟啲 profondo就young啲 但又唔係差好遠 所以平時都會揀profumo嚟用
因為假野囉
點解到今時今日都仲有人問
點睇mmm lazy Sunday morning?
Note係我鍾意嘅 但噴咗陣覺得麻麻
不過佢edt好似edp咁 好勁

臭/唔值呢個價
去sephora聞過,我覺得冇啲人所講到咁好聞,咁多隻味反而覺得beach walk最正
L’Oréal group
Agree 浸 ozone 味我頂唔順
Beach walk 同 whispers in the library 都好聞
Btw L’Oréal 都係唔會買
分享下最近入咗diptyque嘅eau de lierre

我覺得diptyque啲香水每支都有同一個green green哋嘅dna,而呢支直頭係extract咗呢個特點再放大,佢嘅味好單一,就好似係喺濕濕哋嘅草地攞起啲樹葉再捽開佢咁。前中後調嘅變化唔太明顯因為佢大概兩個鐘頭就會冇味
不過整體係個幾soothing嘅味
有冇人同我一樣本命香係Penhaligon‘s 既the duke?
我個frd 聞完支嘢既評價:「係一個飲醉酒既男人俾有錢佬執屍味!」
真係勁愛佢果陣Gin 酒同埋rose 既味
比起juniper Sling 佢係少左果陣草本既當歸帶黎苦澀感同埋草腥氣息(雖然係好靚仔既味道)
但多左好多成熟同埋姣味
我都有試過MFK 既L’Homme À la rose
相比起來我覺得佢俾我一種乖仔又好陽光
既feel
佢係果種友一個男仔蛻變成為一個男人既味道
(姐係大個仔既味道)
我完全可以理解點解咁多人會鍾意佢
不過我覺得就同我性格唔太夾
太乖喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞