真巴絲一定噴香水 (11)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
想問下有冇絲打知 以前細細個係圖書館有本水果書打開係有浸水果香味 有冇類似呢隻味既甜甜地水果調既香水味推介
最近兩個禮拜成日蒲 DFS
試咗一堆香水可以同大家簡單分享下

利申返先, 新手, 同埋意見好 personal, 大家參考下就好
以下分返 brand 黎講啦

Bvlgari
Glacial Essence
冷冽, 聞唔出其他特色了
Wood Neroli
前調嘅 citrus 偏甜 (個人覺得大部分佛手柑同橙花做 head 嘅都太甜),
後尾慢慢轉 soft and clean, 同 Another 13 有幾分相似.
Woody note 只係淡淡咁係背景 support 住, 反而襯到 citrus floral notes 更加出.
係個廿中溫順未完全轉大人嘅青年黎.
Wood Essence
Typical 偏清新木調香水
安全之選, 後調幾好聞
Splendida - Jasmin Noir / Tubereuse Mystique
呢兩支調性同比我嘅體驗都相似, 所以擺埋一齊講.
係甜甜地暖暖地嘅茉莉/晚香玉, 有啲 creamy, 反而令到本身相對清同埋高冷嘅白花有多啲層次, 係有啲驚喜.
超級 feminine.
留意返 Jasmin Noir 嘅茉莉香要過左十分鐘先開始出.
如果女朋友用呢兩支我一定會瘋狂地索.

另外想試下佢支au the blanc, 可惜走左幾間都無
Hermes
Un Jardin Sur Le Nil 尼羅河花園
第一下聞到係開沙田柚會聞到嗰陣味黎
西柚香中間慢慢同花香混埋一齊, 再後期少少會聞到好輕嘅一絲乳香.
整體感覺就係一片淡青色, 西柚+花+乳香嘅 combination 完全對到 ”尼羅河花園” 嘅名.
中性偏 feminine.
Un Jardin Sur Le Toit 屋頂花園
第一下似某種水晶啫喱糖嘅味
跟住啲花果香都好青嘅感覺, 最後就係無垠嘅草味.
Un Jardin après la Mousson 雨後花園
相比上面兩支, 呢支帶啲 earthy 同少少 spicy.
雨後個位唔係太 get 到喺邊.
Le Jardin de Monsieur Li 李先生的花園
單純嘅清新柑橘調香水

花園系列多數都係中性偏 feminine, 清新草綠, 春夏會好啱用. 男仔襯返衫黎用都OK嘅.
Le Labo
Another 13
高級龍涎香, 同麝香比佢有種更加流動溫順嘅感覺.
Soft and clean, 就係肌膚嘅 feel.
一年四季男女通用.
The Noir 29
開頭 fruity 係估佢唔到嘅.
後尾茶香同清清地嘅煙草香出, 中間有啲麝香咁, 整體黎講係同微暖嘅.
夏天未必太啱, 但其他日子都唔會出事. 都係偏中性
Baie 19
一開始聞到Ozonic味支試紙就比我掉咗了

Byredo
Gypsy water
Woody 同 green, 比想像中溫柔
Eleventh Hour
開頭一股胡椒衝擊, 跟手就到 woody note 了. 果香好淡唔太聞得出.
Blanche, Mixed Emotions, Bibliothèque
呢三隻一開始都有種唔同嘅刺鼻氣味, 所以直接放棄咗.
唔知係咪Byredo 嘅特色formula黎…
呢個 brand 注定同我無緣分了

JML
In general 所有classic 嘅味都係好聞易入口嘅, 相對黎講就係未必比到好強嘅 impression.
雖然好聞但大家都知佢啲 performance 有幾差
cologne intense 系列就好啲, 不過多數未必太合適喺悶熱嘅夏天用

另外新出圓樽果set仲未有機會試到.

搭單一問, 巴絲們知唔知邊度有 Etat Libre d'Orange 試聞?
對 you or someone like you 有啲興趣
各有所好啫
印象中唔太覺有
Designer brand 就有唔少都七折緊
Diptyque 新個枝Orpheon點睇?
見上網好少人講
去門市聞過一次前中調都幾好閒
但後調係粉香勁唔似dip平時啲style
Sallystoy同art piece都有ELdO
直接去k11 musea 2樓個golden ball 試聞,嗰度有埋個qr code 俾你嘟直接去B1 專櫃攞sample
*Gold
多謝大大
咁可以 mark 多兩三支到時試試
巴用緊 margiela sailing day
有無啲類似呢種海洋feel 嘅嘅推介下
見到上網講 tom ford 隻 Amalfi 同埋 lv 隻 afternoon swim 好似都係呢啲味
有無巴絲試過
同意
前中調都勁香,係勁香!
但後調我覺得係脂粉味太濃喇 所以15 16買唔買好
Joyce可以用海港城coupon買mfk?
想買支AU
可以,我買咗兩支

其實想買Wardrobe多D 但Joyce冇得買
有無人用過唔係大牌子既香水? 例如市集果啲手作香水? 有無推介?
開頭木味重,之後好女女味

男用家
巴打鍾意聞廁所?
新用Malin+Goetz 幾好

利: 一直用Le Labo, Tom Ford, Penhalagen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞