真巴絲一定噴香水 (11)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
原本上年第一次去韓國
所以睇下有咩睇
有無女人香水推薦
鐘意甜香水
女人一聞到就知道係Slut果種
lm
Gucci flora同chole隻蜜糖荔枝都好甜
不過我又唔覺得係slut嘅味
有冇沙龍牌子推薦
或者P記 D牌都得
d牌我覺得eau rose唔錯
p記就唔太熟 因為之前聞過幾隻都覺得唔係好襯自己 所以就冇乜留意呢個牌子
想問下巴絲們點睇Aesop啲香水
Google過下好似都無未討論
本身用開佢啲Skincare
最近試過下佢哋啲香水
Hwyl Tacit Rozu 都聞過下

Hwyl 同 Rozu 個頭調都麻麻地鍾意,但係個後調就幾正
Rozu佢噴過個袋拎到返屋企半夜都仲香
Tacit就調返轉麻麻地個後調
試過下啲香水就想試下玩啲香水

呢幾日都聞過啲唔同牌子
太甜太Man太濃咩都有
但係就無咩邊隻真係吸引
幾百蚊枝又唔想哂錢買完又唔用

所以想問下咁多位巴絲會唔會有類似推介
利申新手巴
你地避開唔談the duke
係咪佢冇咩討論價值
你想要既感覺Diptyque 應該幫唔到你 大部分diptyque都一開頭帶點Green 亦都未算好甜~
個人最中意hwyl 不過冬天先用 夏天就tacit比較啱d 但我唔知tacit performance如何 但hwyl係我身上擴散 留香都唔錯
Hwyl 其實都Ok
但係感覺成熟咗啲,自己麻麻地
Kilian, 大部分都甜到我想嘔。
Surge lutens啲底好有風塵氣息,不一樣的slutty。
姣得有格調少少,會推薦guerlain,但要去parfumeur先有niche quality,唔好去平時賣護膚品化妝品嗰啲分店,
Diptyque嘅話⋯⋯do son囉
Penhaligon’s其實無一支我會用姣嚟形容,the favouritet都只不過係八婆爭寵味。
The favourite 好正wor!完全係迪士尼公主味
琴日有時間去左 TST art piece 試下
只可以講 ELdO 都真係玩得幾偏下
幾乎每一支聞落都幾衝擊下
想像唔到著上身會係點嘅樣

真係算易入口嘅有 you or someone like you 同 she was an anomaly
Eau de Protection 其實都 ok
但咁嘅天氣一堆生薑加胡椒湧入鼻度又有啲 choky

總結黎講, 追求獨特性 / 口味重嘅即管去試試
Overall 佢地嘅概念性 / 藝術性 > 實穿性
你當係巴黎時裝週 catwalk fashion 咁
有諗法, 有性格, artistic, 但唔知點著出街

再玩多幾年可能會想入手嘅
但暫時黎講對我就不了
不過其實又唔係話特別貴 7XX 50mL

好鍾意diptyque支tam dao同埋vetyverio
而家用緊第三支tam dao
另外就係byredo支gypsy water
佢同tam dao個feel都有D似
以前仲好衝動買左byredo支sundazed
唔係唔香 只係唔係我最愛嘅木味
但夏天用感覺都幾fresh嘅

仲有maison margiela支by the fireplace

個人好鍾意D木味
仲有冇D咩好介紹
試過隻本地牌子 有支木味都幾正
我都係夏天用tacit 冬天會用rozu
不過我都麻麻rozu 前調
同埋佢留飛都幾長
同tacit唔同
本身唔係Byredo fans 但Mixed Emotions真係一試難忘
有冇同好?
邊隻
廢事賣廣告 見到佢擺檔再係度講
當初佢寄個sample 黎
試完覺得好似幾好
襯自己仲有selfridges free shipping 就衝動買左
仲有隻super cedar 都幾正
岩岩睇返原來屋企果支唔係sundazed
係sunday cologne
都同木味唔係好有關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞