IT討論區(115) IT不是專業

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
又話串燒既 啲德高望重呢?
想轉工
掃到high risk西唔西遊得走到?
睇你功力 愈西得走揩 Risk 就揩到愈多嘢
被人hack 埋西唔西得走
(利申公司因為被人hack得多,依家好敏感)
被人 Hack 咪 可拎兩個月糧走
西得走(你份工)
試下po下啲internal sql query上黎
select * from user where user_id=11111
依家tune 緊performace 搞sql 搞到想死
睇d 幾百行 sql?
我最近都執緊d index同trigger
好撚煩
唔係
用ef core 之後d object 連住晒
唔係太scalable
query 幾隻record chur 左成mb 無用data

依家要tune 番
又係呢啲 仲記得我早幾年整咗個垃圾 EF Query Model 勁大舊
依家搞緊個automap 睇下有無得slim 下個sql query
成日join 幾個table
投票

假設係手巴咁講 context係一般討論唔關IT事:
打個比喻
你死都話今日係01.04.21
我好自然誤解你話係2001年4月21日
明明可以寫2021-04-01你又唔肯用

手巴好波
柒手on9
留明學野
好感激連登啲屌bootcamp post 當初都有諗住報 睇完佢啲catalog 講到一定有人請又剩咁 咁岩見到個勸世post 決定咗自學

睇咗好多utube udemy 一路學一路試 其實咁短時間學咁多隻language 根本係學唔切消化唔到

Coding no shortcut 呢個係真靠嘅係諗完再試 試唔到再諗

無連登嘅話我諗我就係比幾皮野去bootcamp 嘅傻仔
唔好多謝我地
多謝你自己

繼續落去 唔明既上黎問 百屌成材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞