IT討論區(115) IT不是專業

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
auditor係為左收工先選擇信你
IT個性質好撚難專業化,一黎IT自己都好多細分,二黎本身IT技術不斷變化而且速度應該係所有行之最,三黎其實冇統一規範,由其development,就算有都冇法律限死你一定跟
學到野了多謝Ching!
師兄既分享令我學識更多關於香港IT產業既行情同做事方式,獲益良多!感恩
希望我都搵到大大果間公司/你果D外判商做
祝師兄步步高昇!
正確
醫療由系統到技術方法有曬規範
個個跟呢一套實冇死

但IT日日都有新既library
每日都可以有唔同既approach去做野
what if間公司係玩創新
鐘意用最新既技術去做野
但個考牌制度有冇可能跟到最新既技術
唔多sure大家點define
ccie holder算唔算專業?
醫療界算唔算專業?係醫院幫病人執床果位算唔算專業?
咁要睇冇CCIE係咪就做唔到CCIE HOLDER做既工/有冇法例限死一定要CCIE HOLDER先可以做邊一類工作。如果冇法例限,而又有唔係HOLDER既做到HOLDER既野,你好難話佢係專業工,唔關你付出同難度事,實情好似數學家/物理學家咁,人地都係唔洗考牌
有冇諗過IT狗坐係robot入面?
難分真與假
以前有個做pa既女同事一入職坐我隔離
最開頭有講有笑,一齊食飯
間唔時又整d身體接觸
之後佢調咗去跟另一個老細
同班business人玩多咗之後
仲話同我地班IT狗一齊玩比較開心

有時候兩班人撞到都唔打招呼
但單獨撞到我都係好似以前咁有講有笑

我估佢係唔想比人知佢同隻IT狗玩得埋
睇嚟你好掛住嗰位女士 靚女嚟?
幾靚女,同埋佢係pa,平時都執得幾正
掛住就唔係,不過我都同意IT形象係低落
就算你公司IT地位唔低,你人工唔差,外表唔差
不過都可能係因為我人工唔夠高,外表唔夠好
有無人工高又靚仔既巴打可以講下分享下公司女同事對你既觀感
數學家出paper係咪是但一個人都可以出?佢地係咪政府certified?
你既definition係專業工做某類工會under政府法例監管,咁樣IT好多工係香港的確唔算專業
但係咪真係做唔到?或者點樣先可以做到?講點做到可能會有意思過點解做唔到
唔係話做唔到,而係冇足夠動機去做
你所講出PAPER,事實上又真係人人都可以出只係唔認受同冇人同你peer review咁解。
password encrypt都唔得啦
只可以hash
睇到巴打個故事有D傷心
問題係現存有一套統一規範
IT冇,所有公司都有IT但每間公司都用緊唔同系統,你點規?迫人改

就算醫療行業其實都拆得好開
藥物,食物,保健食品都有處方非處方之分
就算醫生有推薦某啲營養可以幫手醫病都未必有標準化

再講科技唔同人,醫療講緊對象始終係醫人,人體無變得咁快
又無咩傷唔傷心
只係佢同班business人一齊果時會扮唔識
其他時候又無咩唔同
不過做咗咁多年人
大家都知咩事
成年人既默契
有些事情就不要拆穿~~
女同事100%覺得我係筍盤

利申 女同事數量係0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞