IT討論區(115) IT不是專業

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
工搵有料嘅人
但有料嘅人就會叫高啲
2-3HBU
之後咪搞生意仔囉
天龍人
3x歲,有個LU非IT degree,想自學coding 入行,各位巴絲點睇
睇黎除左搞生意之外,香港地冇乜其他選擇
na.cx = 天龍人
手巴 = 五老星
屠夫 = 三大將
樓主 = 七武海
就算移民,都好似好難突破USD200-250k (after tax)呢個樽頸?
其實你已經行呢條path基本上係度問你expect有咩答到你
一堆fg, 一堆係咁嗌自己underpaid, 幾個1+ HBU級

不過我想問下呢條path各階段要做啲乜?
應該難d 香港咁低稅
真心咩
行到一半有啲謎網,好似到左個樽頸位,仲有成十年磨落去,未搵到方向突破。都係討論下,互相分享下資訊,同埋睇下有冇外國巴打分享下。

FI都有好多tech位,人工有高有低,想高人工就諗方法轉去高人工嘅位,同埋轉多幾次工
點解係五老星
Depends 兩種都有
我諗普通打工2m都應該差唔多盡?
要再搵得多一係做生意一係做大公司top management?

你話"勁啲果批5-7年都有,再勁啲3-5年都有"
即係做返一樣既野不過做得叻啲?
定做高一級既野? 係既話有咩分別?
Startup個玩法係咪多數人工唔會太高,但有股票分,搏搵到funding之後股票升值?
人工呢啲好簡單的 就係睇公司出唔出得起
勁啲既(公司) 咪出到2m annual比你
做既野梗係一樣啦 人同人之間既生產力當然有唔同 但係唔同真係有兩倍咁好打咩 咪玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞