IT討論區(115) IT不是專業

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
performance rating 唔同職級有唔同要求,junior level做到自己野就okay。到升到高級好多時會睇埋technical leadership同influence。乜嘢係technical leadership?舉例有個舊project用舊framework,code開始爛爛地。你睇到呢個情況,搵到一個好嘅代替品,研究過轉framework嘅利弊同會遇到嘅問題。同自己team propose轉framework,寫埋document教同事點去transition,或者俾個presentation同同事講解。technical leadership嘅意思唔係話要管人而係想技術層面上帶領其他人,响模糊嘅環境搵到出路,你嘅影響力甚至可以去到其他部門,partner甚至更遠。例如我公司有同事係某啲國際標準committee嘅成員代表公司去幫手制定標準。要做到呢樣嘢需要一定嘅soft skill,例如要識得去sell自己嘅idea。

唔係native speaker唔係問題美國IT大把唔係native speaker。大公司有好多internal training program。如果你覺得呢方面係問題,好大機會有training course例如public speaking,presentation skills等。
唔知道,你最好問搞開H1B嘅移民律師問。
各位有無計過一日要對幾耐電腦?有無話對眼唔舒服、有閃光呢d問題?
十六年間坐底平均每日 8 個鐘(有時超過 24 個鐘)

以前冇近視冇剩 而家會戴吓藍光鏡 可能對 Smartphone 對得多
媾女易
正啊
IT專業化可以食女
呢到有冇巴打熟devops
聽senior講好似大趨勢
Devops簡單啲黎講 就係將三十年前所有programmer都識既操作常識 搭埋新既product eg docker既用法黎開個新fancy term
駁唔到
打左次MrA係咪算係做左樣bucket list item
超過24個鐘咁誇
巴打得閒要起身行下
其實呢行本科唔係讀電腦(假設文科)既話,係咪好難向上游?
定要補個CS master?
起身去廁所會行

利申:講緊十年前先會咁 而家老了
巴打咩年紀
但越老越要keep
disagree
係 手巴而家乞緊食
我認為行devops對成間公司既IT有本質上既影響
邊位係手巴
咁無CS degree/master 係咪好難過到4-50k?
我,
冇,
過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞