IT討論區(115) IT不是專業

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
on9,外判商做,收嗰個唔使Check Code既?
講到收嗰個好無責任咁
我夠膽講 專業化之後
網站同app既安全程度會指數級下降
因為 你所講既投訴 警告 DQ 全部都唔會發生

得閒去香港學術圈參觀下
有咩令你覺得專業化後會做呢啲野
唔好同我講咩簽紙 追責 之類
話比我知沙中線而家到底點 紅磡站出軌又點

笑死me 連專業資格≈古代賣官都唔知
convince me:
1. 啲牌會公平咁出 而唔係偏向出比中国人/忠誠的廢物
2. 啲中国人/忠誠的廢物會出到高質既野
3. 如果出垃圾 政府會搞鳩啲中国人/忠誠的廢物
三點之中說服到我一點 當你贏
Good example
Now tell me: 佢呢個DQ係令整體教育水平提升定下降左

搞清楚個focus 無人話過專業資格唔係迫害工具 個focus講緊水平 你話水平會上升 我地反對
我夠膽講 正常既社會下 IT發牌制度都係會變養垃圾
因為唔似其他專業eg醫療/工程 IT淘汰技術既速度太快 (我唔係講緊醫療/工程創新慢 佢地都好多創新 但係你keep住識用舊野係唔會被淘汰
如果設立左一個broad去發牌 個board就會係老餅坐 然後玩爛當地IT界 (人才流失/同流合污 之類

事實上 可以望望啲所謂大學既「研究產業化」 開左一堆細start up 睇下佢地點做垃圾出黎
其實我覺得專業化好唔好都係睇implementation
個implementation又係由政府做
咁其實咪即係等於廢既
如果個政府係做到野,IT行業係咪專業化都會發展得好啦
其他行業專業化做得好都係以前做落既implementation,但都越黎越差啦
去interview就知
咁認真覆個五毛做乜 同呀叻講野點講都無用
覆錯topic 請無視
唔覺得會做到專業化
根本上d 野係咁變
真係要考牌既話一個programmer 既post 都唔知要考幾多牌
去做保安好過
香港IT 狗發展一D 都唔快
係近十年人工發展得快咋
見到k11 musea 用robot 消毒都咁多人好似發現新大陸就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞