IT討論區(115) IT不是專業

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
點做中學老師
呢個都係其中一個出路,想問下呢類公司入面會唔會好competitive同埋好易炒人?
初步睇過下,Living cost同香港差唔多或者高少少,有機會都想去見識下。冇簽證係咪都可以直接apply?
食返上次個間啦 野火燒係掃街黎
都岩,除左錢仲有好多野
而家係諗住襯仲"後生"衝多幾年,之後可以輕鬆啲
香港搵錢係易,所以搞到唔想咁快走住
無呀 無tg呀
一般嚟講搵得多錢嘅公司相對係出得多錢
香港主要都係FI嘅FO tech,近幾年有啲 startup出手都好闊綽
bay area 有d 公司如Netflix 係每年炒10%performance 最差既員工
當然有d 公司係for 養老,e.g. Oracle

另外bay area 年薪150k 都算窮,不過covid 後應該會愈黎愈多公司唔係bay area 開office, or shrink office size

美國H1B 而家都難申請,如果你符合Canada 個scheme, 過去拎左先,有citizenship 再過美國做仲易
bay area 年薪150k 窮唔窮要睇情況。單身好夠,要養老婆仔女要好慳,唔算係中產。
150K pre tax。
師兄做FO tech??
performance rating方面除左睇實際deliver咗啲咩之外,會唔會好睇重collaboration, presentation, communication呢啲soft skill?
講真,tech都唔係太擔心,但係soft skill本身一般,加上唔係native speaker,去到外國點都要啲時間適應
H1B而家好似年薪要求高左,係咪變相高薪易左抽到?
工時如何寫咩stack?
太Detail最多咪話涉及到上手公司私隱唔方便講囉
相信都唔會太難為你既

如果純粹係問得好淺令你覺得上面個答案唔適用
就要諗下點解你當初要講自己做過呢個連大致內容都唔記得既Project
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞