[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
讀緊medic
Aim high係coordinate geometry要全取
3D 通常啲分會散少少, 計錯答案都唔一定好傷
轉做complex function lol
Ching Paper 1 可以用鉛筆?
上年個 post 有講, 我年年都用, 無扣過分
撥乾淨啲擦膠屎就得
代我朋友問:
m1 俾唔俾用logarithmic differentiation? (雖然out of syllabus)
因為有時見到 chain rule 比較麻煩,log differentiation 可能會快少少
如果計得啱係咪都會俾足分?
想問下如果m2 aim5或以上有咩要注意?
利申2022 DSE
照道理就無話唔得嘅,但我見而家嘅題目用咗log D都無咩幫助
佢唔係多乘除數, 佢係多核突嘢
一直都唔覺得 log d 真係會快咗
睇吓咩啦
如果係(x+3)^1/2 (x+5)^2. /(x+4)^3
呢啲咁複雜嘅成日用 chain rule 可能會快少少掛
d 完之後要全式乘返同一舊嘢上去
感覺上計算量唔差得幾多

想問下marking scheme 灰左係點解
唔係唔使寫咩 但隔離又話依行有m分既

我個答案就係少左灰色個兩行
睇番第一版
想問下 aim 4 起碼 兩份要幾分先穩

想請教一下呢題點做
感激
抽common factor 三十秒做完
16^8得一個,從右數第9個位一定係1,排除AB
15*16^5-16^4
=240*16^4-16^4
=14*16*16^4+15*16^4
F喺右數起第5個位,係C
咁樣做好似唔係咁
分開section撞啦,命中率理論上會高啲
唔該哂
如果唔想用腦嘅話就靠計數機
計咗後半段15*16^5-16^4 先
入mode 3 (base), 喺十進制模式打咗你頭先計嗰個數, 再撳HEX轉16進制, 再睇選項。

前半段全部都有16^8而且係正數, 屬於右邊數起第9個位或之後嘅數字, 唔影響上面結果。

夾埋就判斷到答案。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞