[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
Check卷盡可能用唔同方法, 避免全睇自己全套步驟, 通常係直接睇結果。

睇步驟最無效率, 通常多careless嘅人啲步驟都成篤屎咁, 亂到唔想睇多次, 重睇亦要用好多時間; 而且通常錯一次, 重睇時都會被帶入返當時嘅思路, 再錯多次, 成功除錯機會唔高。

比如話你要搵某直線方程, 對答案嘅方法就當然係睇佢符唔符合你最初嘅條件, 斜率或者通過咩點咁樣。
解方程/不等式題, 就睇個結果符唔符合最初條式, 唔符合先慢慢睇邊度錯。
計到爛數 (不等式同三角題除外) 就當然要望多兩眼, 暫時所見嘅求積法目大部分答案都係靚數嚟, 你一計到個答案爛咗就記得望多眼。

所謂嘅對答案其實同所謂嘅MC神技係同一件事嚟, 你可以喺MC嗰邊借鏡一下點樣check卷。

但首先, 你做完卷要有時間淨
校園台冇人
貼題 (不負責任)
以下內容純屬個人見解, 實有啲嘢係好general好廢話。

驟眼所見今年嘅卷好似因為學生嘅程度而調整咗, 易咗, 打破咗自己嗰屆一定係最難嘅定律
數學照計都唔會例外

SECTION B 乙部
先嚟嘅都會係15、16嘅概率 + 統計 (離差)
概率考排隊 (近年都係抽波考組合多, 無乜玩排序), 但呢個問法同MC唔會爭得好遠, 無乜貼嘅價值。
統計都係玩標準分, 改下啲分咁樣, 喺CUT課程之前可能會考你抽走/加插一個等於平均值嘅數據, 會有咩變化, 順手拉埋去標準分度。

Q17 軌跡 + 圖像變換
軌跡喺長題未玩過拋物線 (二次函數), 如果出喺乙部就可以連埋圖像變換一齊玩。 先嚟配方法, 跟著求其郁下個圖整個新函數出嚟, 頂點形成三角形, 再問四心。

Q18 3D
通常都係考線面交角或者面面交角, 無咩新意, 上年兩樣都有, 所以今年唔知會點玩, 個人覺得都係玩返摺紙同面面交角。

Q19 圓 + 坐標幾何
圓嘅題目有樣嘢煩, 通常一出就好長, 擺喺尾嘅機會都大。 乙部嘅圓形問法基本上都係得一種, 就係將直線方程掉入個圓度, 然後考返晒你二次方程嘅知識, 計答案、 判別式或者兩根之和/積。
溫熟啲四心, 近年都好鍾意咁樣加插入長題度。

自己覺得GS就算出都會係短題, 唔會似 2012、 2013 或者會考嗰啲。
你睇返2012, 考咗唔同時間開始嘅GS; 2013 考咗唔係年頭開始嘅GS, 避免學生鳩背借錢還錢嘅模式答題。 兩種問法都係刻意同會考做區分。 出題者呢個諗法唔出奇, 始終都係中六嘅考試, 要同中五有分別。 但個人覺得考評局嘅創意去到呢度停咗步, 避唔到學生鳩背會考GS題就過到關嘅玩法。

概率出Killer題嘅機會同樣唔高, 都係講緊平衡返M1同非M1學生嘅權益, 正如你唔會見到啲比較痴線嘅trigo題目。

SECTION A(1) A(2)都無咩好貼㗎喇, 嚟嚟去去都一樣。 睇返#1啲general建議。
係咪17同20 3D最難

成日死係3D
我俾唔到難度指標俾你
要等其他人答

我會覺得2017嗰條幾煩, 2020 唔算太煩, 可能因為做過太多類似PP

3D真係熟定義, 標啱隻角求其計啲邊, 已經穩攞一半分
唔係aim high嘅話唔使逼自己計到晒
17年個份係咪有人用2個cos-1(area既ratio)計inclination
貼題 (不負責任)
以下內容純屬個人見解, 實有啲嘢係好general好廢話。

驟眼所見今年嘅卷好似因為學生嘅程度而調整咗, 易咗, 打破咗自己嗰屆一定係最難嘅定律
數學照計都唔會例外

SECTION B 乙部
先嚟嘅都會係15、16嘅概率 + 統計 (離差)
概率考排隊 (近年都係抽波考組合多, 無乜玩排序), 但呢個問法同MC唔會爭得好遠, 無乜貼嘅價值。
統計都係玩標準分, 改下啲分咁樣, 喺CUT課程之前可能會考你抽走/加插一個等於平均值嘅數據, 會有咩變化, 順手拉埋去標準分度。

Q17 軌跡 + 圖像變換
軌跡喺長題未玩過拋物線 (二次函數), 如果出喺乙部就可以連埋圖像變換一齊玩。 先嚟配方法, 跟著求其郁下個圖整個新函數出嚟, 頂點形成三角形, 再問四心。

Q18 3D
通常都係考線面交角或者面面交角, 無咩新意, 上年兩樣都有, 所以今年唔知會點玩, 個人覺得都係玩返摺紙同面面交角。

Q19 圓 + 坐標幾何
圓嘅題目有樣嘢煩, 通常一出就好長, 擺喺尾嘅機會都大。 乙部嘅圓形問法基本上都係得一種, 就係將直線方程掉入個圓度, 然後考返晒你二次方程嘅知識, 計答案、 判別式或者兩根之和/積。
溫熟啲四心, 近年都好鍾意咁樣加插入長題度。

自己覺得GS就算出都會係短題, 唔會似 2012、 2013 或者會考嗰啲。
你睇返2012, 考咗唔同時間開始嘅GS; 2013 考咗唔係年頭開始嘅GS, 避免學生鳩背借錢還錢嘅模式答題。 兩種問法都係刻意同會考做區分。 出題者呢個諗法唔出奇, 始終都係中六嘅考試, 要同中五有分別。 但個人覺得考評局嘅創意去到呢度停咗步, 避唔到學生鳩背會考GS題就過到關嘅玩法。

概率出Killer題嘅機會同樣唔高, 都係講緊平衡返M1同非M1學生嘅權益, 正如你唔會見到啲比較痴線嘅trigo題目。

SECTION A(1) A(2)都無咩好貼㗎喇, 嚟嚟去去都一樣。 睇返#1啲general建議。
係咪17同20 3D最難

成日死係3D
我俾唔到難度指標俾你
要等其他人答

我會覺得2017嗰條幾煩, 2020 唔算太煩, 可能因為做過太多類似PP

3D真係熟定義, 標啱隻角求其計啲邊, 已經穩攞一半分
唔係aim high嘅話唔使逼自己計到晒
17年個份係咪有人用cos-1(2個area既ratio)計inclination
只要係投影就可以除
唔出奇呀, 反而係想知啲改卷佬會點俾分, 有啲咩位要寫出嚟先有分
我考個年Section B 都無限人計volume 既方法,結果就一班人用一條式計跟住full
LM
會員林鄭月娥老母去咗邊
想請教下,到底D咩Step一定要寫??唔想浪費時間係到寫D濕鳩Step

第一個step係咪一定要寫?我直接寫第二個Step係咪會冇左1M?
同埋2020Q8/2019Q13呢D題目係咪唔洗寫D濕鳩Reason?淨係prove相似三角形同Explain Agree or Disagree先要寫?
仲有我唔係好明究竟G.S.個Sum to n term幾時會係n-1,點解2013Q19b係n-1??
- 可以直接寫第二行,我年年都係咁
- 淨係見到”prove that”先要寫reason,agree or disagree都可以唔使寫, 不過唔寫reason就唔好跳步跳得太勁。
要寫reason嗰啲考評局會有個表喺度,講點樣俾分。
- 個次方係項數,2013年因為得n-1項,所以次方係n-1
我用返2013年嚟做例,分享一個除錯嘅方法:
代入n係啲細數字再理解就得
n=1 => 第一年年尾,即係題目俾你嗰個數字, GS未存在
n=2 => 第二年年尾, 有一個GS項
n=3 => 第三年年尾,有兩個GS項
如果唔知講乜GS項,就試下真係列條式出嚟,你寫完就明我噏乜
咁樣對就萬無一失
返黎了
今年都無咩時間溫書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞