[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
咩事 今年點解好似好少人
大家專心溫習係好事嚟
好想睇佢5**呀 連ce都唔識做
lm
if a four-digit number is formed from six digits 0, 4, 5, 6, 7 and 8, how many numbers can be divisible by 5?
答案係5P3 + 4C1 X 4P2 = 108
但係我唔明條式點樣寫出嚟,求高人指點thx
首先你要知道can be divisible by 5 = 尾數可以係0或者5,兩個cases,跟住搵左兩個cases既數目再加埋。

第一個case:尾數為0

即係其餘位置(第一第二第三個數位)可以由任何0以外既數字組成,即4、5、6、7、8,共有五個數排三個位

所以一共有 5x4x3 = 5p3

第二個case:尾數為5

你要知道所有digit no既第一個位都唔可以係0,所以頭位只可以由4、6、7、8組成,共4個數放一個位

而其餘兩個位則可以由0、4、6、7、8組成,共5個數。但當你第一個位簡左任一個數既時候,後面兩個位就會少其中一個選擇(因為不能重複),因此會變到得返4個選擇去排兩個位

第一個位:4c1
第二第三個位:4p2
第四個位:1c1

一共有 4c1 x 4p2 個組合

所以ans = case 1 + case 2 = 5p3 + 4c1 x 4p2
明白晒 thx
從來都係唔難
你幾多條?

利:0
想aim high 但一去到coordinate有orthocenter、circumcenter個啲就成日棟咗喺度 有冇咩貼士
我形容呢啲係幾何問題,無論有無坐標都好,卡關嘅解決方法都係得一個
睇下題目俾咗啲咩條件而你未用過

四心嚟講最緊要係熟定義, 都好難話預測到考評局會點玩, 平時積下福祈求考試時唔好腦閉塞啦
內心要連接到切線特性嘅概念
外心要連接到軌跡嗰課講兩點等距嘅概念
其他就無咩特別
你報左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞