[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
Me2
😭
讀完physics未
Lv5左右,唔敢預高🤦🏻‍♂️
點解唔係5**
做左成個禮拜數了
希望一粒到
公開試真係愈近限期愈唔想考
睇你個post 先知我聯立一直係少一分
我永遠都係solve ..., so we have x= ,y=
原來仲要列條一個unknown 既式

btw 咁除左a1聯立個題 後面既係咪列聯立直出unknown 就得
e.g variation solve 個兩個constant
比心機🥰
同埋geo唔使prove 個d 我都寫好多步
基本上每一步都寫出黎 唔知邊一步先拎分
SECTION A(2) 或者 B 都唔使寫
Variation 有機會喺 SECTION A(1) 出, 但都可以唔使寫

如果要區分, 就係高中課題唔使寫。
初中課題明顯就係考你點樣解個聯立方程, 點樣由兩個未知數變成一個未知數嘅方程, 你篤機自然就做唔到佢想考核嘅內容, 所以扣分。呢啲亦係之前一直有講話唔係計啱答案就滿分嘅情況。

如果你驚嘅, 就 SECTION A(1) 全部都寫晒佢, 反正唔會用你好多時間
幾何嗰啲唔會好多題嘅, 步驟多都唔係壞事, 唔使改變呢個習慣
都係 寫多行姐
寫完又安心d 廢是慳個幾秒又驚扣分影響心情
有無可能出翻A Maths個類GS x Co-geom
星期一就知
理論上係課程範圍內嘅
Ching Paper 1 可以用鉛筆?

唔好意思,想問下呢啲題目要點樣先可以做得快啲
主要方法有兩個, 你睇下邊個會快啲, 參考圖係2020年我自己寫嘅題解。
題目

1. 畫圖 (我會用嘅方法)
搵齊所有截距, 畫圖, 標示區域。

最小值喺左下角, 計左下角 (可多於一個), 計值, 比較, 做完。

呢個方法嘅好處係乜都做到(假設無整數限制), 無伏。 壞處要學生練習畫圖, 唔熟手會搞好耐, 呢類題我通常都要25-60秒左右。

2. 唔畫圖計交點(實有補習佬咁樣教, 但我唔建議)
計晒所有交點, 總共最多有 4C2 = 6 個, 逐個交點測試是否符合所有不等式。
就算得三條式都要試, 因為個區域唔一定係個三角形, 可以係側邊無限大嘅位。

比如話圈住呢點就唔符合x>=0 呢個條件, 唔可以用嚟做答案。

呢個方法嘅壞處係多學生會有錯誤概念:
以為三條線圍出三角形, 三個交點都係答案; 或者以為四條線圍出嚟一定係四邊形咁。
好彩考評局唔玩嘢嘅話, 你可能會以為咁做好快有答案; 但相反如果要執正嚟做, check點嘅過程隨時仲煩過畫圖, 所以我唔會用。
我本身都係用第一個方法,但係用成1分半~2分鐘先做到,唔該晒
死撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞