[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
有無諗過係 reflect with respect to the line x=7
q19我計完QR mid point (X)本身寫左個QRS 係isos triangle 同有寫in centre 個x-coordinate=7
見你份ms 好似有m分
但唔知點解擦左!! 之後寫多次淨係寫左XS垂直QR

個QS SLOPE 4/3 我又用左8/6 之後無全式除返2

d M 分都無哂

真係唔知自己做緊咩 下年再黎過
啲M分只作參考, 唔好當真
巴打有冇可能89.4% 5** cutoff(2018)
見份卷係難咗但係日校學生啲performance應該差啲
利申對完全部答案 應該係95/105 41/45
好驚自己係最近cutoff嗰個
估唔到㗎喇, 不過起碼有星先啦
如果仲有其他科就建議放低數學先
到底x=7係咩黎 有冇份卷睇睇
定題目比左 好想知個7到底點出到黎
nope 自修生嚟
上年已經5* 161/182(88.5%)
咁同樣MC分
拎2 LQ要幾多
大約17
聽天由命。。
唔得既太不了為啖氣再考過
如果入大學既應該唔會因為呢少少影響到你最終入咩
有咁少咩
真係為啖氣
屌M2算
QR mid pt 個x coordinate

[(6k+7)+(-6k+7)]/2 =7

S個 x coordinate 又係7

連埋就係x=]
oh I see
thanks
留名等今年份卷流出
因為好多人都第一次考公開試,緊張同唔識準備底下能力唔會有平時做卷咁fit,所以以前兩個公開試係好work架,中五睇住人哋點攞30分,中七即刻調整,好似今年停哂課比自修,對於高考生根本係天堂
上面已經流出咗。
今年HKEAA少出咗好多deductive geometry, 睇嚟又係減辣
今年係考同小心定考難
I mean 根據日校學生程度
好似係考速度
睇黎變左鬥熟pastpaper考法比賽
無新玩意就係咁
今年成功在封殺咗部分MC program, 係好事嚟
咁koopa嘅天龍8部點算
巴打可唔可以講下點計角度再做?
唔關我事
係班學生慘啲, 俾錢買program然後用唔到
但圓直搵交點仲有用
四心program應該都有用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞