[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
想去你間補習社補
愈黎愈多5**出黎搵食

證明5**其實唔難
一次方嗰啲係,圓或者二次方嗰啲就唔得喇
aim5*
做卷一用鉛筆有冇話要咩型號?HB應該得?太淺驚佢scan唔到
基本上唔識做coordinates/equation of circle/straight lines嘅題目係咪冇救了
其他都唔係啱得好多考試啱啱好合格想攞4會唔會太大諗頭
一直都係用HB, 考評局黑白scan, 淺色都scan得好清楚。
反而你可能要擔心你有嘢擦唔乾淨, 入咗scanner。

同樣講法亦套用喺MC, 擦乾淨啲, 唔好一股牛力咁寫字, 擦唔乾淨盞自己蝕底。
有無救呢啲好主觀嘅
你預攞4大概係拉勻左之後有不少於2/3嘅分數,自己研究下可以喺邊啲位盡力執分啦
常考課題我都差唔多寫晒出嚟, 可以研究下點救
多謝建議
Maximum有可到達的意思
如果係講100cm準確至最接近的cm, 實際長度就會係99.5cm至100.5cm之間, 但唔可以等於100.5cm, 四捨五入嘅道理, 所以maximum呢個寫法會有瑕疵。
取而代之嘅寫法係upper limit = 100.5cm
lm
年年有人考咁一定有大概1.5%人拎
強帖留個名
有請大家有時間入來幫手推一推po
推唔郁租咗場廢事嘥錢 想幫夠一班人 唔該

【義補】免費閱讀模擬試連批改
https://lih.kg/2353942
留個靚名
上年睇住呢個po
學到好多野 多謝會考巴建議
上年好多討論, 但今年靜到
連登已經無新血
Child登只可以形容精神年齡
想問下aim 5* 點準備好
都係平時嘅嘢,臨尾就做DSE past paper,留意下exam report講邊啲題目表現差
SECTION A嘅option平均分配後係7788, SECTION B 就係4443,

7788即係ABCD 有兩個7 有兩個8? 定一定A:7 B:7咁樣

做卷成日錯careless 好驚扣到冇5**
唔會限定係7A7B,只係數目上係兩個7兩個8。
呢招好有用的
mon 緊po 你講左就轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞