[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
lm
不過近呢兩三年佢地好似發癲咁狂出a math野完全捉唔到路,甚至係去到一個程度係我懷疑佢會想成條alevel pure remainder theorem照dup入去
今年仲要唔夠時間溫書,都唔知保唔保到2粒
放心唔會有PURE程度, 兩者真係爭得太遠
一個係必修科嘅中六考試, 一個係自己揀嚟讀嘅中七考試, 程度點可能一樣
M2算係自己揀, 個情況有啲唔同

保兩粒就MC要穩, 長題先係5**人拉開差距嘅地方
多謝會考巴解惑
最緊要係刨熟marking scheme, 攞足分避開扣分位, 將所有嘢盡量寫得 marker friendly, 佢改得輕鬆對你一定有好處
依題勁易
不定積分嚟㗎喎
odd function 又如何
暫時DSE未有題目係要學生直接用呢個結果, 佢會傾向留一個相關嘅證明題喺前面。
所以穩陣起見,拆開之後let u=-x就無得挑剔啦

Btw講返清楚,出題條友宣稱打漏咗個-2至2嘅範圍
Pish一下
aim3 做哂pp同睇哂marking scheme夠唔夠?
夠到爆燈,基本上你aim得3,而家應該只係1-2左右,即係話連perfectA1的能力都未有,而家得番十幾日,基本上你學校老師都冇咩做A1 focus保合格吧。

你攞哂呢八年的A1來做目標係perfect,A2 focus係statistics, area and volume, variations, polynomials A2會有唔識,,B part 每年易的題(例如第一條)。

試下唔好只係「睇marking scheme」應該望完之後好似默書咁由零開始再做一次,然後唔好背D step出黎,要明每一步「點解」出黎,其實好多數學勁的人都由呢個習慣開始build up,睇下你補習老師幫唔幫到你啦。雖然你咁樣做一定慢,但「學」得一定比你「睇」MS多,好多人「睇」好多數,去到最後都係冇結果。
想介紹人補
有無link

Ans係10但點計
題目有踩syllabus界嘅地方

首先如果k唔係real number, 呢條數會變得好複雜, 絕對超過DSE要求。
利申無喺呢個方向計落去

如果k係實數, 咁都算係可以推斷到k一定要係整數嘅
分開單雙數嚟考慮, 淨低應該唔難
但推斷k係整數呢下唔suppose係DSE學生要識

如果夾硬要改到佢in syllabus, 就要寫 k is an integer, 方法同上, 拆開單雙數考慮。
總覺得似係某K嘅產物
做到好忟
有冇人知林鄭月娥老母去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞