[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
引到你入嚟啦, 長文, 有興趣就慢慢睇。

上年個post:
[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安
https://lih.kg/1995341

TLDR:
1. 維持一個健康嘅生理時鐘, 早睡早起。
2. 考試可以用鉛筆/鉛芯筆, 方便你擦同修改。
3. 做卷切忌死磨爛磨, 唔識就好skip喇。

背景
HKU MATHS GRAD, 舊制AL, 全職補習。
教學 + 執靚 CV + 追夢, 幾乎每年都去考DSE (連M1/M2), 考咗 7 次, 14個 5**。
7年嚟MC淨係錯過一條, 喺2016年; 2020 年亦好好彩地CORE打爆咗機, 182/182。 M1 初見爆機, 但 M2 未, 所以仍需努力。
唔會用網上身份收客, 識我嘅人都希望你唔好爆我出嚟
呢篇嘢純粹係分享、 積福同chok存在感。
希望呢篇嘢唔會太離地, 加返啲中文字, 方便返更多同學。

計數機、 考試當日、 卷一卷二入試場嘅嘢、 中場休息
同上年一樣嘅嘢就唔喺度重覆太多, 你可以碌返上去睇返上年個post。

卷一 SECTION A(1) 注意事項
基本algebra嗰啲就自己sub個數入去對下, 數字吻合就應該無死㗎啦。
低form聯立方程問題記得寫步驟, 呢啲題目通常係 4 分, 其中 2 分係寫式, 1 分係執靚條式由兩個未知數變一個, 最後 1 分係答案。
聯立方程明明可以篤機㗎喎

鬼唔知咩, 咁你同我拆嗰 4 分應該點俾喇。如果你想放棄呢一分就例外啦。
不等式題小心「and (及)」「or (或)」、 「non-positive (非正) 」「non-positive (非負)」。
Error (誤差) 題要小心字眼, 寫maximum possible (最大可取值) 基本上都係錯嘅, 四捨五入嘅道理。 想繞過呢啲陷阱, 可以轉用 「upper limit (上限)」「lower limit (下限)」 代替。
盡量喺SECTION A(1)攞足分, 會有少量陷阱, aim high 嘅同學要小心。

SECTION A(2)
多項式
近幾年都係考 division algorithm (除法算則), 留意多項式個次方, 基本上食硬 (level 3 或以上)。
幾何證明
當你見到「Prove that」、 「證明」 嗰陣就要寫reason, 其他唔使, 包括問你某某長度是咪乜乜乜, 或者純計數嗰啲, 都唔需要寫 reason。
寫漏寫錯reason扣一分, 逐part逐part扣, 但全份卷暫時講最多得兩part, 傷極有限, 自己取捨下花幾多時間落去背reason。 講多個好消息, reason越長越少用, 即係講圓形 chord (弦線) 嗰啲核突 reason。
統計及離差
留意單位, part a通常好淺, 絕對送分。 Part b 開始要用少少腦, 呢個亦都好難predict佢問乜, 自求多福啦。
圓方程及軌跡
Aim level 4或以上要逼自己學識, 年年都有。 Aim low嘅就睇下每年marking, 睇下邊啲位會偷雞執到分。
方法離唔開都係畫圖, 諗下辦法, 做落去。
Variation 變分
Aim level 2或以上都要識做, 留意keyword 「inverse 反變」、 「part 部分」, 呢兩隻字係無論點rephrase都唔會取代得到。

SECTION B
排列組合概率
呢幾年都問得好淺, 個人亦唔覺得會突然變深, 因為好難出到一條 M1 仔無優勢嘅題目, 正如你喺CORE唔會見到啲痴咗線嘅 trigo 題目。Aim level 3以上必做。
ASGS 等差等比
得2012同2013有長題目, 長題目嘅玩法暫時所見都會係好似會考嗰類, 再出現機會唔大, 因為問嚟問去都係會好似會考嗰啲長題目。
GS題目基本上會連埋log同quadratic一齊問, 無咩好討論。
Transformation 圖像變換
實會有 completing square (配方法), 問嚟問去都係二次函數, 留意下marking, 有時可以計少少嘢都執到一兩分。
3D trigo
Aim low 嘅同學唔好放棄part a, 一定係平面嘅 trigo 題, 用下 sine rule cosine rule就解決, 算係好易做。
熟平面交角、 線面交角嘅定義就得, 答題格式就唔講啦, 自己研究啦, 總之熟定義嘅話起碼執到兩分。

卷一時間分配
Aim 5**, 切忌急躁, 有呢個底嘅你喺卷一唔會唔夠時間做, 鎮定啲用正常速度寫。 留45分鐘check卷, 由頭check到尾, 你需要好了解自己平時會錯啲咩低能嘢, 記住卷一係拉curve最重要嘅關鍵, 因為係有好多人MC滿分或接近滿分的。
Aim 4 或以上, 盡力做啦, 留唔留時間check卷就睇你平時做數嘅風格。 有啲人鍾意一路做一路對, 驚將個錯嘅答案帶咗落下一部分。 唔識嘅位就試下轉去出題者角度諗, 佢會喺邊啲位俾分, 你就試下寫嗰啲嘢。
Aim 3 或以下, 唔識嘅題目應該會有好多, 時間唔會係大問題。 同上, 都係留意下有咩位可以執到分。
Aim full marks, 一半時間內完卷, 由頭到尾當係做多次份卷咁。 將啲步驟同啲字寫靚啲, 所有嘢盡量 marker friendly啲, 因為你靠佢食糊, 如果唔好彩撞著個手緊瘋狂扣分嘅人就弊。

卷二注意事項
有啲同上年一樣, 可以睇返上年個post。
Option數量平均分佈, 邊個option出現得太多就check咗先。 SECTION A嘅option平均分配後係7788, SECTION B 就係4443, 呢招對aim high嘅同學好有用, 亦都係呢個原因, top students嘅分數差距唔會好大, 可以好穩定地接近滿分。
圖形題最嘥時間, 唔識就飛; 最尾一定係離差題目, 通常都淺。

卷二時控
每一條兩分鐘內無突破就要skip, 呢個情況通常喺第 5 頁開始啲圖形題度發生, 切忌死磨。
完卷後跟上面講嘅方法check咗重點先, 有時間再用其他方法做多次啲題目嚟對。
Aim full marks嘅, 盡量喺50分鐘內完卷, 跟上面方法對, 然後由頭到尾做多次其他題目。

卷一卷二分數比重
卷一卷二每年佔分嘅比重都唔同, 從來都唔係考評局官方講嘅 65:35。
考評局會分別將你卷一卷二個分數倍大, 捨入至整數, 然後加埋就等於總分。
以 2020 為例, 卷一比重 106 分, 卷二比重 76 分, 總分 182。
(卷一分數) * 106/105 + (卷二分數) * 76/45 = 總分
搜集咗啲資料, 多謝返星說嘅朋友們。
年份、 卷一 、 卷二 、 總分
2012、 129、 69、 198
2013、 125、 76、 201
2014、 111、 73、 184
2015、 115、 68、 183
2016、 117、 69、 186
2017、 114、 69、 183
2018、 112、 78、 190
2019、 117、 71、 188
2020、 106、 76、 182
以近幾年為例, 你會見到通常難啲嘅卷個佔分都會比較重, 例如2019卷一、 2018卷二、 2020卷二。
如果你問我MC 40分攞咩grade, 我只會答你 2 至 5**, 因為無人知你卷一答成點, 無嘢好討論, 再講每年個 cut off都唔同。
Cut off 呢啲嘢上網搵得到 (DSE00)

最後呢個月大家做下DSE PP, 研究下marking scheme啦

諗到咩再講
伍生
help push

集思廣益
諗成一粒鐘都諗唔到
漏左啲嘢
由-2 in到去2
拆開佢做兩舊嘢,有cosine嗰隻連埋個開方係odd function, 直接零咗唔使計。
後面嗰舊代 x=2sin theta就得, 結果係 pi。
lm
好人一生平安
今年無乜DSE氣氛
強帖留名,以往問數區會多人問數,今年唔知去哂邊
LM
LM
多謝樓豬大大
今年有機入樹仁了
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞