[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機

1001 回覆
103 Like 21 Dislike
可能係7 胞胎 個個一樣樣
人一定係當不同物件
5個男人排隊 唔通5!/5! 咩
考評局已經專登用咗人類嚟做排序, 就係想暗示啲物件唔同樣
諗到個簡單D
我有諗過similar triangle 畫完覺得太煩 唔想做
絕對係死路
[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機 (2)
https://lih.kg/2515101

開定先
M1無心得, 我放棄咗無再做呢一科
M2遲啲諗到咩再寫, 今晚飲多咗兩杯唔係咁適合寫
頭先同同學仔吹水
班死仔死都要對答案

講真我就唔會馬後炮話容易
雖然現場我都揀到B,
但呢條題目作為一條MC 絕對係稱得上難
就好比 DSE 2018 II Q17 (呢條我用左10分鐘計)

其實之後會有個再好既解法
屌,又唔叫
BTW 我寫錯字
第1行 : BK -> EK
大家明就得啦
而家先叫就無癮啦
訓先
聽日7堂
https://youtu.be/5jr5Dcz93yU
見到有人用coordinate 計交點
唔會話係好嘅方法, 只係check卷或者第二方法先會用
未聽過就當係學下新嘢, 聽過嘅亦都希望你唔好咁依賴呢種方法, 太慢
而家考完就一定有好多solution

但係作為考生
係限時內要完成題目的話
呢個方法我認為係唔可取
既然用得坐標不如用埋vector啦(利申唔係我寫ga
搵完你個a 角b 角c 角
再sin law 搵AH
再cos law 咪搵到DH
Trivial, and the rest is left as an exercise for the readers
呢題我用咗2分鐘做
我嘅諗法係extend GE去到一點X , XBE同XGC係similar ,跟住再計XB,再計tan (Angle XBE)=XB/BE
咁XBE=AEH,之後就sin law計AH,再用cos law計到DH
有無卷
留空左呢條先
做完其他14條得2個B
弱智都知B
做完-.-
4443永遠唔會失效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞