[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
我意思係所有人電車上嘅形態都會係鄧麗欣同万刀甲?
阿仁同阿偉車上相遇都認到對方
絲打思路係啱嘅,係有多重世界喺裡面
但係記住︰冇悖論影響出現過

第2句有少少出入,唔係架車穿唔同世界,係唔同世界連住架車嘅「異世界」

講到呢個,有少少嘢想澄清︰
有讀者話呢個係一個無限故,我想講呢句同我嘅故事原意有偏差
個故事有涉及無限喺裡面,但係無限唔係主題,同埋作為主角嘅「我」由始到終都係得一個,佢亦都冇無限穿越
答吓之前見過同設定關係不大嘅問題(憑印象)︰

Q︰點解鄧麗欣會俾人打?
A︰佢係企喺度俾人打,佢唔care

Q︰你係咪鄧麗欣fans?
A︰唔係,其實換其他人名,個故事都講得通
Q︰你係咪彩虹作者?呢個係咪hehe故?
A︰唔係,你誤會啦,我唔係特登寫到冇女主角架,喺故事出到中段,有人發現原來冇女主角我先知
Q︰點解個故事好似咁難?
A︰我鐘意寫嘢寫到讀者第1次睇有中伏感覺,最少要睇2次先睇得明。同另一個醫療故事一樣,放慢少少同埋回望吓走過嘅路,對理解故事有幫助。

收筆唔推啦,多謝各位
所以最後我都係睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞