[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
P牌巴絲都可以投票,引用#209再講明投票意向就得
寫嘅時候諗到2種寫法,所以用選項方式出,咁用得選項就只會跟投票結果出
上車
上車
非P牌巴絲請喺#209點正/負評,麻煩晒
其實到而家都未知發生咗咩事,係咪我太蠢
唔會,有讀者一直睇唔出唔自然嘅起點喺邊度,因為好多地方唔係好覺眼,係估到嘅巴絲太勁

俾啲提示︰

唔好俾慣常嘅嘢限住,有啲地方係隨機,但係通常都有線索

回望(重睇),對搵出細節有好大幫助 (我寫嘅另一個醫療故事都好強調要回望)
陣間截
感謝各位踴躍投票支持
截數,多謝各位參與

最後結果︰
上車︰唔上車 = 21︰33

咁所以我會寫「唔上車」嘅結局

今晚出文
17章 – 夜半的free boob

「唔啦,我唔鐘意去人哋嘅故事。」我將手上嘅風火輪放喺地上面,踏咗上去。「你去搵你嘅MK啦!」

踩住風火輪,我刻意去咗窩打老道嘅逆線,咁架電車就唔會再喺我面前出現,如無意外,我唔會再見到阿穎,佢係一個已經見到、上咗九龍電車嘅人。

==================================

一直走,一直走。

琴日好掛住阿穎嘅心情,唔知點解,瞓醒一覺就冇晒。

成日聽網上面啲人講咩咩放唔低前度,成日掛住佢,好想同佢見面。可能佢哋要搭一次九龍嘅電車,包佢脫胎換骨。

「女人冇咗咁又點?我而家都活得好好呀。」

一直走。

一直走。

離開咗九龍塘嘅低密度住宅區,我開始見到有油尖旺特色嘅商住混合大廈,轉個眼,已經由窩打老道入咗公主道,見到都系大學嘅標誌。

「聞說呢度好撚多MK仔女…」
頭髮染到五顏六色呀,化妝化到好行呀,手繩腳繩一條二條呀,多粗口又煙又酒呀……聽講呢頭真係特別多呢啲人。

我驚驚地咁路過公主道嘅行人路,行行下見到前面有個人,背對住我擋喺路中間。

屌,呢區零舍多怪人。

條路太窄,唔夠我捐過去,唯有落風火輪先。

「靚仔,咁夜去邊啫?」

屌佢老母!佢突然轉身個心離一離。

「去邊呀?」個女人同我講。

「小姐你想點?」我俾佢截住咗,嚇親。

「咁夜一個佬落街,又嚟呢頭,都知你咩料啦。」女人用手指喺我胸前劃咗一下。

知我咩料?

「咁幾錢呀?」我問。

「唔洗錢,你個樣咁有趣,唔洗錢啦!而家四月好熱咩?」

吓?唔洗錢咁好?乜而家啲人開放到咁?

「熱?冇嘢吖。」

「有冇聽過free boob呀?」

Free hug我就聽過。

「小姐你嘅意思係…」

「都話唔洗錢。」佢嘅語氣開始變得挑逗。

啱啱先撇咗阿穎,而家又整埋晒啲free boob,叫我點忍?

「嚟啦靚仔。」個女人開始拉起件衫。

「好好好。」我中咗個頭埋去。

不過,我撳住佢對手。
你去搵你嘅MK啦!
「Free hub算啦,其他我唔要啦。」

可能因為呢種性格,我到今日都冇咩成功溝到女嘅經驗。

喺好重香水味嘅空氣,我忍住由佢把口滲出嚟嘅啤酒味,攬住佢嘅背脊,而佢攬住我嘅腰,維持咗三秒。

喺旁人眼中,我哋似做緊咩?

「你唔想要咩?」女人問。

「我啱啱正式失戀。」

「咁咪啱囉!我都話咗免費!」女人隻手又蠢蠢欲動。「你個樣又咁盞鬼!」

有啲嘢,由我塊面跌咗落嚟。

「阿先生,你都流緊口水咯!」

「你咁想俾人,你俾第二個,我就不了。」

「點解呀?」

「我想抖抖。」

喺女人身邊走過,我舉手稍稍示意,就冇理到條MK妹。

「酒醒之後見到我,你仍然講得出呢句先算啦。再見。」
樓主自推咁勤力?
一齊推
好睇
幫推嘅讀者好罕有,所以每日自推1,2次

感謝幫推
幫推

出多啲文喇
你有文哋我就推
第18章 - 好奇心

「差唔多冇電…」

人喺不知不覺嘅時候,係會按住自己熟悉嘅路線、領域而行,因為咁樣中伏機會少得多。比起冒險,人更想安全,即使我哋成日都想搵啲啲生活嘅激情。

去到尖沙咀,我上咗船,喺灣仔落。之後我好似有目標又好似冇目標咁,一直向住馬場走。

「死火,回程要搭車喎。」

風火輪嘅紅燈不斷提示我冇電,馬力都愈嚟愈弱,但係我冇回頭,依然往山邊方向走。

「唉…始終都係冇電。」拎起冇晒動力嘅風火輪,唯有用腳走。
(個結局寫完又del寫完又del搞咗好耐)
感謝欣賞

讀者覺得好睇係作者最開心嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞