[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
==================================

咔咔。叮叮。

時間過咗好耐,我同阿偉一直坐咗喺後坐,無言以對,冇任何交流,但係肩並肩。

「阿仁,你會唔會想去廁所?」

人驚就會急屎急尿,太驚甚至會失急。但係出奇地,我呢刻冇呢種感覺。

「唔會,你呢?」

「我都唔會。」

「咁你又問?」

口痕呀?

「我哋坐咗喺呢架電車咁耐,正常坐長途車都會想落車去廁所啦。」

用「長途車」形容電車,真係第一次。

「喂,其實呢,阿仁你有冇問過呢堆嘢︰你哋係真定係假?」

你呢個問題真係弱智。

「你唔好問一個昏迷緊嘅人死咗未?你點分呀?」
最後係咪會變盜夢空間
唔會嘅,呢個故事冇參考過其他作品
「咁…」

「或者阿偉你去問下呀,睇吓佢哋點答。反正佢哋答『係』定『唔係』,都唔會有意思。」

何況類似嘅問題我問過。

「呀呀呀呀呀───!!!點算呀!!!我想走呀!」阿偉抱頭崩潰。

其實你嚟做咩?呢刻我真係想問佢。

「喂阿偉。」

「想點呀仁渣!」

「你求先上嚟嘅時候呢,有冇留意過你上咗幾多層樓梯?」

「一層囉,咁電車係得一層呀。咪住,唔通…」

阿偉好似發現咗我問呢個問題嘅原因,冇辦法完成整句話。

「係喎,點解會咁嘅?」阿偉又搲咗下變成雀巢嘅頭講。
「個好奇怪嘅地方係︰上嚟只係要一層;上到嚟就落唔番去;嘗試離開呢層,就會不斷回到同一個地方,阿偉你嚟咗之後仲多咗層,我求先見唔到万刀甲;外面睇出去,係幾層樓嘅高度……要數,真係可以數到好多古怪嘅地方。」

「你咪講廢話啦仁渣,我夠知呢度古怪啦,我而家直頭想打鑊金嘅你呀,你唔好再迫我呀,我就快爆架啦!」

「嗱,阿偉,我問你。你求先喺外面見到呢架電車,係點嘅樣?」

「嘩…點嘅樣…咪電車囉,電車都係咁嘅樣架啦?可以有咩樣?」

「仔細少少問,你見到架車有幾多層?」

「咪一層囉,電車係得上下層之分,香港有更高嘅交通公具…」

「如果係咁,咁點解呢層仲有一道往上層嘅樓梯?我哋求先落一層,又點解唔係下層?」

阿偉開始明白我講嘅違和感,用常理解唔通嘅各種各樣不協調。
繼續繼續
「阿違,你去睇吓車外面。」我指住個車窗講。

行咗埋車窗嘅阿偉,個樣同鄧二真係完全一樣︰一就位,就冇再郁過。

「呢度想點?」同鄧二全無回話有唔同,阿偉總算拋咗個問題出嚟。「今日係愚人節,本來我都唔係好信呢啲嘢。原來求先你條仁渣講嘅幾層樓高嘅電車,係真架。」

我望住阿偉嘅背影,心裡面繼續好冷靜咁諗嘢。

「我…真係唔明…我真係講唔出,我總係覺得有啲嘢我係要問,但係問唔出…」

「有啲嘢要問?」我接話反問仍然接受唔到現況嘅阿偉。「『我哋究竟喺邊度?』呢個係咪你想問嘅問題?」

「係囉…究竟呢度係邊度嚟?」

嗱,就係咁。

「阿偉你求先喺底層,見唔見到啲咩古怪嘢?」

「古怪嘢?唔…冇喎。」

「唔覺得突然好大霧咩?」
「我出嚟嘅時候已經好大霧,唔好玩啦。」

「即係冇異樣,我求先坐下層都唔太覺得有咩唔妥。」我回憶。

「即係點?喺下層係唔會發現異樣?」阿偉回過頭,雙眼充滿期待。「你係咪想咁講?」

「如果有個人喺下層叫上嚟,咁會發生咩事?」

阿偉諗咗陣,雙眼突然睜到好大望住我。

「屌!係喎!仁渣你咁醒嘅!」

「電車出面,以至電車下層都係正常,但係上咗一層個世界就唔同咗。」我敲咗兩下樓梯嘅牆。「個交點,就係呢條梯。我可唔可以咁講?」

阿偉大力點咗兩下頭。

「點解你可以咁冷靜嘅?我慌到傻咗!」

「唔知點解…就諗到…」
話說說好的選項呢?
Lm
仲未有得選,係咪未入戲肉
12章 – 失控

點解喺呢個理應理性全失嘅時候,我仍然可以諗到應對方法?

講真,我都唔明。

本來,我同阿偉嘅反應係一模一樣,但係坐多陣,望住咁多鄧麗欣物體嘅背脊、幾樓高嘅風景高度、影唔到相嘅世界……唔知點解,就可以諗到嘢,冰冷地、客觀地。

我望向旁邊嘅阿欣,本來覺得佢唔會對我同阿偉嘅對話有興趣,佢哋冇動機咁搭呢班車、去唔知咩地方、唔知點解落車、又好似成日搭呢班從來冇出現過嘅九龍電車……點知道…

「…」「…」

阿欣,原來一直望住我同阿偉。

「…」「…」

一直望住我哋。

「…」「…」

一直…

「…」「…」

望住我哋…

「…」「…」

笑笑口。

「…」「…」

有咩好笑?

「阿欣,你笑咩?」

「『唔錯』。我咁諗啫。」

「你哋係知道發生咩事嘅,係咪可以咁理解?」我嘅思考速度好似愈嚟愈快。

「喂,阿仁,唔好理佢啦。」阿偉拉咗我隻手幾下,叫我唔好理好似人偶一樣同其他乘客有一樣面孔嘅「阿欣」。

「我好想睇你有咩行動。」
故事已經過咗一半,大綱上我安排咗選項喺一個怪異到爆嘅地方度出現,符合呢個故事嘅風格,選項出現嘅幾章之前會出提示

感謝各位記得呢個故有選項
想睇?我嘅行動?

「你哋究竟知唔知自己做緊乜、講緊乜?」

「知。」阿欣冇轉過表情講。「因為我哋都問過。」

問…過…?

「我哋所有人,都問過。」

呢刻,我突然覺得阿欣精緻嘅笑容…

相當討厭。

「問過?問邊個?」

「嘻。」

雖然個樣好靚,成日講啲唔講啲真係好乞人憎。

「屌你老母!」

阿偉好似頂唔住壓力,聽咗阿欣嘅不明說話,失控衝上前,捉住阿欣如瀑布嘅長髮,撼落車牆上面。

「你唔好撚惹我哋好冇呀!我哋而家好忙,你班撚樣唔想落車我哋想落呀!你哋唔好好似睇現場動物表演咁享受我哋驚嘅反應啦仆街,你知唔知…!」

呯!

「知唔知…!」

呯!

「知唔知…!」

呯!

「知唔知…!」

呯!

「知唔知我哋真係好撚忙架屌你老母!」
突然間咁暴戾
係咪好似啲克蘇魯神話設定咁
理智值下降緊

p.s.聽日唔撚想返工呀
「知…」血流披面嘅阿欣,口吐鮮血。

原來佢哋會流血。

「咁知你班撚樣又惹我哋?係咪覺得我哋兩個好蝦呀!屌你老母!屌你老母!屌你老母!」

呯!呯!呯!

「喂阿偉,停手啦,我哋快啲走好過啦。」我撳住打人打到呼吸不順嘅阿偉講。

阿偉放開阿欣嘅長髮,阿欣應該俾人打到不似人形,貼住血跡斑斑嘅牆,冇再郁過。

「咁而家要點做?」阿偉問。

「有冇識人住呢九龍塘、樂富嗰頭?」

「冇喎,仲要咁夜,啲人瞓晒啦。」

「上莊啲人呢?有冇識啲不夜天嘅莊員呀?」

「冇喎…有咩莊係不夜天?」

你條友真係食懵咗,大學有咩不夜天嘅莊都唔記得。

「學生報之類呢?」

「學生報…阿芝囉,佢出名日夜顛倒、唔上朝早堂架嘛。」

係喎!好!就搵佢!
其實上一章阿偉已經講佢就快爆,亦有好多崩潰嘅表現 (例如怪叫、冇辦法冷靜),阿欣講嘅嘢咁啱引爆阿偉嘅情緒咁解

阿偉同阿仁係接近兩個極端嘅人,一個由始到終都接受唔到,一個可以慢慢適應。如果一個人可以適應到極端怪異,要點評價呢個人?阿欣就係想做呢樣嘢而俾人打

至於克蘇魯神話,果然連登仔有高手,估唔到有人睇呢個作者
我有睇過克蘇魯神話,但係冇參考過,個佈局都有唔少分別 (冇反社會角色、冇精英角色、最清醒嘅只係一個啱啱帶帽嘅學生,亦都冇宇宙意粉怪物),我只係用日常見慣嘅嘢去砌一個怪到爆嘅感覺,背後套邏輯同想講嘅嘢我都係自己諗
係呀
佢嘅火爆情緒一開始就有鋪排
我自己穿鑿附會去克蘇魯背景啫

之所以諗到克蘇魯
主要係兩個調查員(阿偉阿仁)
一開始仲可以正常溝通到

但係見到呢啲不可名狀嘅恐怖
明顯冇乜理智值嘅阿偉
隨著故事嘅推進越嚟越暴戾

一開始仲講到兩句,
見到班阿欣就開始唔對路,
落到去見到万刀甲開始連朋友都鬧,
去到後面嘗試理解件事嗰陣直接動武

成件事就好似玩緊trpg咁
理智值低嘅角色一步一步咁發癲
甚至嘗試去理解件事嘅時候
因為理智值低反而更加泥足深陷
你後面寫嘅走向就係克蘇魯神話嘅特色 (我記得)

佢嗰種signature級嘅寫法太有層次,真係好易認

沙耶之歌就咁嘅方式推進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞