[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
「點算…」

我隻手指喺「接聽」上面停咗,隨住電話響咗成分鐘,鈴聲消失喺我空無一人嘅屋企。

當我以為我做咗個啱嘅決定嘅時候,阿穎俾咗個message我,係一個voice message。

「喂阿仁,冇嘢呀嘛?」

「冇嘢,做咩呀?」唔聽電話嘅我,選擇回voice message。

「今日搵咗你好耐,搵極都搵你唔到呀,我幾驚你有事。」

「我…閂咗機,冇事。」

本來,我以為已經有新歡嘅阿穎唔會再回我,點知我放低部電話,佢再俾message我。

「你真係冇事?」

阿穎做乜嘢?佢好奇怪喎?

「可以有咩事。係呢,今日你有冇見過阿偉或者阿芝呀?」
阿穎是咪姓潘?
主角都唔係叫阿佳
然後,一直在線嘅阿穎,冇覆我message。

「阿穎?」

錄音中…

好彩對面有反應。

等咗好一段時間,終於見到回覆。

「我就係為呢件事搵你架。阿偉出咗意外,佢屋企人一直唔見佢出廳,入房發現佢…暴斃…急救員當場證實死亡。阿芝…阿芝佢…失蹤,完全冇人搵到佢。佢朋友打俾我問行蹤,阿芝嘅家人、同學、朋友全部人都搵唔到佢,阿芝成日去嘅嘅地方都唔見佢,報警之後搵咗成日,得個桔。」

一個死咗,一個失蹤…

「阿偉佢大概死咗幾耐?」

「新聞話大約一日。」
有文
「咁阿穎你搵我做咩?」

「因為阿偉嘅電話有過同你嘅接通記錄。」

竟然…

「所有人都搵緊你呀!你呢個時候嚟閂電話!」阿穎薄責我。

冇用架,我開定閂電話都冇用架。

「我哋全部人都想知道你哋講咗啲咩呀!」

「鬼故。」

「咩話?兩個男人半夜傾電話講鬼故?不如話傾咸濕電話啦?」

「唔係其他,真係鬼故。」

「咩鬼故呀?講嚟聽吓?」

「有冇聽過︰九龍嘅電車呀?」

「痴線,九龍邊有電車架?」

「有,只係你未見過,當佢出現喺你面前,你就會相信。」
好好瞓呀
好好睇,要時打太快,支持
唔係批鬥呀

要時
好譚仔阿姐feel
比主角打完電話邀請入佢個世界就會死?
然後個靈魂就會去到主角而家嗰個世界?

但係都諗唔明點解要咁多個阿欣同埋萬刀甲
留名
「呢個就係鬼故?」

「係,佢出現喺你面前而你選擇上車嘅話,故事就會開始。」

「但係你哋講電話點解會講到呢啲…你咁講又好似上過九龍嘅電車咁…」

「我都唔明。」諗起琴日打俾阿偉發生嘅事,我打斷咗阿穎嘅說話。「有啲嘢,唔需要講得明明白白。我咁講完,阿偉就明。」

「吓?!你咁講警察點會信呀!阿仁你唔好玩啦!而家係命案呀!」

「你嚟一次九龍,如果你見到九龍嘅電車,你就明架啦。」

我閂咗部不斷震嘅電話,拎起我嘅風火輪,走咗出去夜遊九龍。
巴打好認真睇故事,好彩絕大部份故事橋段都有得用設定解釋

本身我唔打算寫個完整嘅解出嚟,後面係有一套邏輯,阿仁都唔係好知,但係阿欣知,所以佢一直食花生

答問題,其實巴打你個思路好近

1.打電話係其中一個手段,個「邀請」其實仲可以用其他方式提出

2.第2句都好接近,我嘅設定上唔用「靈魂」,而係叫個過程做「不可逆嘅走入」(阿仁的確喺電車上面見到阿偉) -> 按此思路,其實阿仁係搵得番阿偉 (呢個純粹係設定上可能做到)

3.點解揀鄧麗欣+万刀甲就冇得解嘅,但係點解有好多個佢哋就有得解嘅,呢部份係有啲現實描寫喺裡面,個解讀可以有好多種,結局同呢個位有好大關係
(就住第3點,其中一個結局一定睇到你搲晒頭)
多謝支持
有時,又唔小心打錯
樓主寫咁多個故真係好
我會追晒佢
Pish
咁好睇使乜講

期待結局
16章 - 愚人節見面

幾年前,開始興起一樣代步工具叫「風火輪」。

風火輪相當特別,快過一架單車,貴過一架單車;同電車嘅速度係冇得比,但係唔洗考牌。我哋係行人路上面嘅駕駛者。

仲記得,呢樣代步工具未出名嘅時候,我喺夜晚嘅石硤尾見過有個人喺眼前高速飄過,真係嚇親,仲以為有鬼。點知今日,我踏住風火輪,喺滿是上落斜嘅石硤尾「飄過」。夜半腳踏風火輪,嗰種風馳電掣嘅感覺係普通散步、喺大尾督踏單車落斜都俾唔到你。

香港,有唔少地方係絕大部份面積都係住宅嘅地方。石硤尾到樂富就係例子,除咗住宅大廈,基本上就只有公園、學校,仲有每個區一個咁大把嘅大商場,除非去探朋友,如果唔係根本唔會去。食嘢都會揀去九龍城、深水埗啦。沙漠一樣嘅石硤尾,唯一特別嘅地方係啲樓比較矮、空氣比較好,所以去散步真係唔錯。唔係喎,如果想見識一下猛鬼戲院,又一城戲院都可以係一個「朝聖」地點。
多謝支持香港嘅作者
夜靜處處,只有我腳下嘅風火輪摩打聲。

穿過幾條橫街窄巷,嚟到達之路,又一城。

「我記得電車總站係又一村,架車點樣爬咁斜嘅坡呀?登山纜車呀?」望住地下嘅電車路軌,我嘅視線追住路軌南行方向消失嘅一點。

算啦,唔理,反正我已經落咗車。牛唔飲水唔撳得牛頭低,人唔上車唔逼得佢上車。

我沿住電車軌爬上達之路,再由歌和老街「飄」去浸會大學方向。一路「飄」,我一路望住東西行車線之間嘅街燈,今日雖然都係有霧,但係感覺比琴日好少少,即使一盞又一盞嘅燈仍然有鬼火嘅感覺。
「不如再試下影一張。」

嚟到琴日我同阿偉、阿芝落車嘅地方,我又舉機影相。同預期一樣,一早已經「壞咗」嘅電話,影唔到啲咩。

「我哋琴日,唔係一齊上咗車咩?」

明明我哋三個嘅經歷係咁真實,點解好似又一城戲院鬧鬼咁︰上過報紙,但係冇人明白發生咩事?甚至而家有兩個人從此消失咗。點解剩係得我一個仍然留喺度?
聽日星期三夜晚會放選項出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞