[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
9章 – 失焦世界

「冇可能」…本來冇可能嘅嘢如果變得有可能,咁點解仲會有「冇可能」?

坐喺後坐嘅我望住眼前嘅鄧麗欣物體,開始接受各種各樣開頭令我毛骨悚然嘅不協調。內心,開始識得平靜落嚟。

原來人嘅適應力係咁強,我覺得我到而家都冇嚇死到,足夠證明我嘅心理質素係意外地強。

我開始好似鄧二咁,呆望窗外冇幾多街燈嘅馬路,夜靜處處嘅街上面,只有唔協調嘅電車聲,一時「轟轟」,一時「叮叮」;比跑步快少少嘅電車,好似由大開嘅車窗,聽到窗外面嘅空曠。好似鄧二咁講︰冇目的咁一個人行下、靜下,原來都幾舒服,特別喺四月已春未到夏嘅呢刻。

所有嘢,如果係夢,你話幾好呢。

夢醒,所有嘢回歸,咁再可怕嘅惡夢都唔係咩一回事。

唯一希望嘅係…

我哋唔係喺一個夢中夢裡面。

「不如影張相留念。」
喺一個理應萬二分恐慌嘅時刻,我突然有一個唔合時嘅想法。

可能因為知道自己冇咩嘢做到,試過好多方法都落唔到車,等阿偉嘅時候唯有苦中作樂。

又可能,我已經唔識得驚。再唔正常嘅世界,只要留得耐,就會習慣、麻目、融入,最後完全唔覺得係咩一回事。

我打開手機鏡頭,做埋晒啲人打卡呃Like先會做嘅嘢︰自拍。舉起鏡頭,笑。但係畫面根本對焦唔到,只係見到有一堆白白黑黑嘅嘢,有少少似一個人,又唔係好認到係咩。

「咁不如影下街境?難得搭九龍嘅電車。」

我向車窗外舉機,用手指控制對焦點。

「點解都係咁?」

出面大霧都好,張相係接近全白喎,點解會咁?

「咁不如影下靚女丫?」

我偷影阿欣,張相同我嘅自拍冇分別。

屌…真係唔知可以點算好,個世界咁奇怪嘅?可以打電話,但係影唔到相,落車又落唔到,咁真係冇咩嘢可以做喎,點算。

內心惆悵緊,雙手得閒緊。
「點撚算?」

我開始明白,點解有人講︰「唔好盲目」。因為嗰種空虛感同失去嘅動力,就好似唔會蒸發嘅水,會令希望嘅最後一團火種永久熄滅,除非你淋火水喺上面。

就好似而家咁。

咔咔。叮叮。

「我點解要落車?」

阿偉做乜嘢咁慢架,佢耍個太極再出嚟呀?要我等咁撚耐。

我又打個電話搵阿偉,我以為好快會有人聽。

嗶────

然而,「伸手入褲袋去拎電話聽」嘅呢個動作,睇嚟對阿偉相當困難。

嗶────

我打咗兩次電話,每次等咗3分鐘都有,都係冇人聽。

「唔通阿偉跑緊過嚟,所以唔覺有電話響?」

佢對我咁上心?不愧係我好兄弟!

「喂仁渣,走啦仲坐。」

我發吽竇空虛緊嘅時候,有一個著住頹tee波褲嘅人出現,響起一把我好渴望聽到嘅聲。
原本想呢邊慢番啲,但係見呢個故嘅反應的確比較好,我盡力量加速

多謝各位支持
Lm
呀偉出嚟救人
佢唔係出嚟還錢
10章 - 要驚就…

「阿偉!我打俾你唔聽,我幾驚你有事呀!」都算高大嘅我見到阿偉出現喺眼前,感動到想噴鼻涕。

「男人老狗唔好咁同我講嘢好冇,陣間俾人聽到有誤會架。」上到嚟嘅阿偉開始周圍望。「估唔到真係有九龍電車,有路軌都唔知,今日真係大開眼界。」

「係呀係呀,個眼界唔開都罷。求先落唔到去嘅時候真係有啲急屎。」

「唔係呀,我咪又係上到嚟,有乜好驚?呢度仲有靚女。」阿偉同我喺後座,阿偉望住阿欣嘅笑容,好似有啲驚奇。「小姐,請問…你係咪姓鄧?」

「唔係呀收皮啦。」就好似見到啱啱上車嘅我,我拉住佢講。「係嘅話我一早上咗啦,仲等你咩。」

「喂,有明星喺度喎,你求先冇講嘅?」

屌,呢條友上到嚟就剩係識睇女,而家搵你救命呀!

「阿偉,我嚟問你︰你見一個女明星,你好興奮,咁你見好多個女明星呢?」

「超級興奮囉,我真係未見過鄧麗欣真人喎!仲有其他咩?」

「屌,唔係你嗰種『好多』呀。」為咗示範俾阿偉睇,我去拍咗一下阿欣後面嘅鄧二膊頭。
「你又想做咩呀?」鄧二冇擰轉頭問。

「佢做咩…」阿偉開始感覺到唔妥。

阿偉發現,兩個人嘅衣著、身型,都一模一樣。

「你行去車頭望過嚟就知。」我望住前面其他一模一樣嘅背影講。

咯…咯…咯…咯…咯…

阿偉膽顫心驚咁行咗去車頭,佢行到中間已經忍唔住好奇心回頭望,嚇到心臟病發咁滯。

「嘩!屌!架車咩事呀!」

「阿偉你明咩叫『好多』個明星未?」

「都唔洗一模一樣架!」

所以我先想走呀碌柒!

「屌,走啦,唔好留喺度!」

阿偉一馬當先,用後樓梯極速落樓,我都未起身,已經見佢落咗去。同之前我落樓唔同,佢冇再番嚟同一層。

咦?難道真係落咗去?果然阿偉係救星!太好啦!

「嘩嘩嘩嘩嘩嘩───────!!!」
從上層、下層同時傳嚟嘅大叫聲,我唔知應該去上層定下層。

「阿偉做咩事呀?」我留喺原地大聲叫。

咯咯咯咯咯咯咯。

阿偉仲快過消防操體能,沿路極速跑番上嚟,表情比求先更驚恐。

「哈…哈…哈……阿仁,你個仁渣…叫我嚟啲咁嘅地方…」

「屌你唔好鬧住先啦!你見到咩呀!」我一巴車埋去先講。

「我…我見到…下面好撚多個万刀甲呀!」

吓…………咩話…好多個万刀甲…?有冇可能呀…點解一層係鄧麗欣物體,一層係万刀甲物體呀?

唔係好信嘅我,用番阿偉相同嘅路,落咗半層,捐個頭落去裝裝,點知…

「屌!我見到好多男人仲驚呀仆街!」我快步死番上去捉住阿偉講,本來靜咗落嚟嘅心又驚起上嚟。

今次閪啦,兩條友一齊落唔番去,真係要驚就兩份驚。
萬刀甲
11章 – 交點

「而家點算…」

番番去鄧麗欣物體嗰層,我同阿偉坐咗係後坐,完全唔知點算好。

我諗喺呢一刻,絕對唔會有人夠膽坐去前座,因為一回頭真係會嚇破膽。喺後座見唔到樣,個心仲叫定啲。

「『點算』係我問呀,兩條友坐喺度都唔知做乜!」阿偉開始控制唔住自己。

如果我哋再互相指責,只會喺電車上面大打一場無謂交,既然阿偉有義氣半夜出嚟幫手,我都無喟喺呢一刻怪責佢,因為我哋事前都唔知會搞成咁。

「咁阿偉你想要好多個万刀甲定好多個鄧麗欣?」

「屌你老味。」阿偉提高聲線講咗句冇意思嘅句子。「我要一個鄧麗欣得唔得呀!」

仲講呢啲…睇嚟佢一定程度上幾享受留喺度。

「我都想有得揀呀,有得揀我哋就唔會坐喺度啦。」
得男人恐怖啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞