[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
上車嘅其他鄧麗欣物體,係為咩上嚟?

落車嘅鄧麗欣物體,又係去緊邊?

「答我啦!你哋去緊邊呀!」

眼前兩個鄧麗欣物體,笑咗一下,就冇再俾反應。

呀呀呀呀────!!!

佢哋想點架!唔得,我一定要落車!

我又走咗去車窗邊,幾層樓高嘅電車真係第一次,九龍嘅電車又係第一次,乜都係第一次,我唔想要呢啲第一次呀!咁高點跳窗呀!我要落車呀屌!

我隻手開始驚到震,冷汗多到焗完桑拿咁,成個身又凍又熱,想沖個涼,又冇得番屋企。

屌…點算呀?

我雙手插袋,點到裡面嘅電話。

「…」

係喎!我有電話架喎!呢度係九龍,收到電話架嘛!
而家先記得部電話
男主性格行為好跳脫
勁驚既情況下突然溝女撩女仔
不過都幾詭異幾驚下
8章 - 求救

有電話,咪即係可以同外面聯絡囉!

我九秒九用電話打去報警。

「喂!阿sir!我俾人禁錮呀!」

「先生,你因咩事俾人禁錮呀?」

「我都唔知。」

「咁有咩你係知架?」

「我只係知而家走唔到!」

「你而家喺咩地方,有冇地理位置提供?」

好嘢!終於可以同正常人溝通!

「我而家…應該喺九龍塘同樂富地鐵站交界,我喺架車上面架!」

「我地39分鐘後到。」

屌!有冇可能呀!石硤尾又有警署,九龍城又有警署,兩步路要用39分鐘?!39分鐘由尖沙咀出上水,再食個蛋治都得呀!

「先生,要詳細資料,你而家係咩車上面?仲有附近有咩準確啲嘅景物?」

「我而家係一架電車上面。」

對面完全靜咗。

「架車啱啱經過浸會大學,而家睇唔清楚去到邊呀,呢架車好高呀!」

「高?電車咪又係得兩層?」

「唔係呀,我坐緊一架幾層樓高嘅電車,睇唔清下面…」

嗶──────

對面cut咗線。
39分鐘
佢做咩cut線呀?!我而家有事要求助呀!警察唔係服務市民架咩???!!!佢無啦啦cut我線都有???!!!

我再報多次警。

嗶──

冇人聽…

我重新打多次。

嗶──

都係冇人聽…

「屌…點解會咁架…半夜三更仲可以向邊個求救?」我拎住個電話,心諗︰電話求救竟然有失效嘅一日。

係啦!阿偉!我嘅好兄弟阿偉!佢應該唔會cut我線!

諗起猶如大海中一束救命稻草嘅好兄弟,我冇猶豫,即刻去搵佢。

「偉 係度嗎?」我喺message咁寫。

阿偉,你覆啦求下你,而家冇人理我啦屌!

等咗一陣,手機震咗一下。

佢覆我呀!佢未瞓呀!

「(笑樣)系度」

我慢慢打字講述發生咩事,冇耐性嘅阿偉已俾咗第二個message。

「又催我還錢?呢個係憑我本事借來的錢,點解要還?屌你老母」

講起還錢,條仆街借咗我錢到今日都未還,真係火都嚟。仲打咩message?打電話啦!

「喂!阿偉!」我直接打電話搵佢。

「又催我還錢?屌你老母。」

「有借有還上等人,識唔識規舉呀!」

「我係唔會還錢嘅!你仆街啦!」

充份體現咗「要人還錢,慘過乞米」係咩一回事。

「喂阿偉唔好收線住!」

「屌,又點呀!仆街出嚟隻抽!」

「你收嗲聽我講先啦。你而家做緊咩呀?」
佈局上佢了解咗個環境,跟住先搵幫手
呢點後面有少少回應,除咗搞笑之外,劇情鋪排上都有用處
呀偉
我真係估你唔到
「啱啱沖完涼上咗床。」

「有壇嘢想你幫幫手,救命呀大佬!」

「都叫你聽日去搵阿穎,今晚早啲瞓。係咁啦。」

「唔撚係呀!都叫你收嗲聽我講!」

講咗咁多次收嗲,阿偉終於合埋把口聽我一五一十講晒求先發生過咩事。

「阿仁,言下之意,你而家喺一架九龍嘅電車上面,係咪?」

「冇錯。」

「你冇辦法落車,係咪?」

「冇錯。」

「你報警話俾人非法禁錮,佢哋cut你線,然後你無辦法再報警,係咪?」

「屌,你聾架?求先咪講得好清楚!」

「咁點解警察要cut你線?既然係你俾人非法禁錮。」

咁你都仲要問?!

「佢哋唔信我,覺得我玩電話,所以cut尻咗我線呀!我而家喺架車上面冇人救我!」

「屌你老母我都想cut你線呀!阿仁你係咪玩嘢呀?九龍邊撚到有電車呀?要搵條路軌睇下都冇啦,今日愚人節好好玩呀?」

咦,係喎,唔講唔覺,今日原來係一年一度嘅愚人節。
我見兩個都有人用,應該兩個都啱?

多謝支持
surprise?
「忍咗你哋班仆街好撚耐,求先有條友同我講鋼鍊出第2部,話伊修瓦爾內戰搵斯卡做主角,等我仲開心咗一陣,點知今日愚人節!」

咁係你戇尻,關我鬼事咩,鋼鍊出第2部你都信,不如我同你講hunter出結局吖?。

「你不如講,你鐘意我吖,『能成為密友總帶著愛』,橫掂今日愚人節,你俾我打,你咪話『玩下你渣』咁囉。」

你玩到咁盡,要我對你示愛?

「阿仁你講完廢話嗱?我收線啦。」

「喂!唔好呀!」我截住想要收線嘅阿偉。「我唔係講大話架大佬,求你出嚟幫幫我呀!」

「阿仁,你叫我點信你,又話九龍有電車,又話窗外面幾層樓咁高。莫講話香港,全世界邊有咁高嘅交通公具呀!飛機呀?」

如果我眼前嘅嘢係常理理解到,我就唔洗求救啦!

「我聽你尻講咁耐已經好撚好人,今日仲要係愚人節,俾著第二個,cut咗線好耐啦!」
「兄弟,我就係知道你唔會cut線所以先打俾你。」我好凝重咁講。

「阿仁…」

「阿偉,你過嚟幫幫手呀!求下你!」

我講到咁嘅份上,我失戀都未試過主動搵人幫,而家一個聽落好似笑話嘅難題,我要「求」佢。所以,阿偉今次冇再輕挑,對面嘅佢好似認真諗我講嘅嘢。

「好,我嚟睇一次,樂富九龍塘,冇錯呀嘛?」阿偉確定我講嘅資料。

佢肯嚟啦!

「係呀!就我所見,架車係一直喺浸會大學同又一村來來回回,佢會停車但係我落唔到呀!」

交代晒所有資料,阿偉終於肯嚟,雖然,佢到最後都懷疑緊我。

「『冇可能』…如果成件事真係冇可能,咁我眼前見到嘅係咩嚟?」
修改版更新地方︰

紙言︰https://www.shikoto.com/i/8to
Penana︰https://www.penana.com/story/77244/我被困喺一架去九龍嘅電車上

(希望各位可以去penana每章點個like支持吓,讀者每一個反應都係我嘅寫作動力,多謝支持)
=============================

廣告時間

除咗呢個比較簡單嘅故事,我仲寫緊另一個比較寫實、思考成份高嘅故事。如果讀者想思考一下人生種種,我想推自己嘅故事

Penana: https://www.penana.com/story/59387/勵志-命運的顏色-一個書寫障礙患者的故事
紙言: https://www.shikoto.com/authors/39613.html

寫作形式︰
真人真事改編、半日記

多謝支持
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞