[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
Pish
點解?

拎起風火輪,我以秒速半米嘅速度行,冇咗速度嘅清涼,行多陣,仲多咗大霧、春天而有嘅濕焗。由歌和老街轉入窩打老道,等緊紅綠燈嘅時候,討人厭嘅聲音,不知不覺咁響起。

咔咔。叮叮。

電車聲真係好乞我憎。

身處九龍塘嘅我,抬高頭望迎面駛至嘅電車,得兩層;望天,見唔到有半空嘅一層。

難道呢一架係正常嘅電車?

冇可能,九龍嘅電車,邊會正常?如果係嘅話,不如話荔園其實冇拆到呀?

「阿仁。」當我竭力無視眼前同我一齊等交通燈嘅電車嘅時候,一把熟悉嘅聲音始終要抓住我嘅注意力。

呢把聲…

我沿住聲源望過去──電車上面。

「阿…阿穎…」

「愚人節快樂。」佢喺後坐向我揮手。
又冇咁件
「點解你會喺上面嘅?又話唔信九龍有電車?」

「本來我都唔信,九龍邊有整過電車電纜?旅遊雜誌都未推介過九龍電車,因為我嘅認識係︰冇出現過。但係,阿仁你好似講得啱。」

「我講咩講得啱?」

「『當佢出現喺你面前,你就會相信』,冇嘢比見到更真實。我見到嘅時候,否定唔到,然後我就明白。」

「咁點呀,個鬼故你睇成點?」

「乜都未睇到,我啱啱上車冇幾耐就見到你。不如你都上車,我哋一齊上上層傾吓?」

企喺電車頭嘅我,呢刻終於見到我琴日想睇但係睇唔到嘅嘢。

「阿穎,你上車之前有冇留意?」

呢一班車嘅司機,係冇。

「究竟架車係去邊度?」

因為司機席完全冇人。

「梗係有睇啦,上巴士都會睇目的地啦。」阿穎伸手出窗外面講。

「咁你應該知道,呢架車…係冇目的地架喎。」我望住目的地嘅白牌講。「咁你都上車?」

「唔緊要。因為見到,故事已經開始。而我嘅故事,已經開始。」

「…」

「阿仁,你會唔會嚟我嘅故事裡面?」

面對阿穎好似童話一樣嘅邀請,我選擇…
投票︰

正評此回覆=上車
負評此回覆=唔上車

P牌可以投票,quote此回覆樓層,再講自己嘅選擇(上車/唔上車)就得
(希望唔好改選擇)
有以下安排︰

1.停文一日等讀者投票,星期五晚截
2.如果投票人數=0 (希望唔會),我會隨機揀一個選項出埋佢
3.如果結果票數相同,阿仁會投神聖嘅一票

希望各位支持
作為一個香港人

老西都上車
同埋至少有女陪好過冇女陪
有巴絲揀唔上車

非P牌巴絲請喺#209點正/負皮
孤獨終老成就?

okok, 撳掣返正皮啦
等睇結局
睇故梗係簡上車啦
可能向難度挑戰

一定有
唔上車係另一種怪異路線
要驚就兩份驚
唔上
直覺話比我聽唔上會好睇啲
反正都得番自己一個,上左去都叫有個陪,上左先啦
btw, why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞