[愚人節驚慄呈獻/有選項] 我被困喺一架去九龍嘅電車上

283 回覆
43 Like 3 Dislike
愈多正評/留言,更新速度愈快,希望各位多多支持。如果冇咩反應,會慢慢更到完故事

此故事喺較後位置有選項,如果冇讀者做選擇,我會隨機揀一個直到完故事,總之一定有結局

祝各位旅程愉快

用語︰全粵語 (可能有書面語版)
留名
1章 - 好奇之心人皆有之

「好奇心殺死貓」,可能好多人都聽過。

如果件事唔係發生喺自己身上,所有人都可以好理性咁講︰冇好奇心,貓就唔會死。

正所謂好奇之心人皆有之,當件事發生喺自己身上,又係咪真係可以絕對理性咁抽身呢?假如有一樣世界從來冇出現過嘅嘢放喺你眼前,你會唔會忍唔住駐足望下佢?甚至,上前摸下佢?

如果話︰好奇心殺死貓,會唔會有一說︰好奇心,原來仲可以殺死…

你?
2章 - 失戀

香港,跑馬地,四月一日凌晨。

我叫阿仁,一個好平凡嘅學生,major係好平凡嘅BBA,有一份好平凡嘅part time,好平凡咁識咗個女朋友,唯一唔平凡嘅係女朋友幾靚,好多人都好羨慕。

我女朋友叫阿穎,陪我渡過幾百日甜蜜時光嘅人。

要一個唔平凡嘅人同我喺埋一齊,係人都估到發生咩事。冇錯,正係你諗緊嘅事。

所以,幾個鐘之前,我俾人飛咗,原因係「我唔夠上進」。其實都估到係咁嘅結局,只係估唔到咁突然。一個鐘之前仲好哋哋講過幾日去邊玩,一見面就話分手,係冇預兆之下咁講。我成個人shock咗,但係個心又好平靜。

可能你覺得我已經痴咗線,又估到又估唔到,又shock咗又好平靜。

冇錯,我真係痴咗線。

所以,我喺馬場附近游離朗盪咗成個夜晚,完全唔知自己做過乜、做緊乜,只係好想個人行下、靜下,聽下人聲,放空個腦。

汪汪。

人衰行路俾狗吠,原來係真,路過就好似有個人無啦啦同你講粗口咁。

大半夜,圍住個超級無敵大嘅馬場行咗個圈,嚟到跑馬地電車總站。我扮型咁坐咗上鐵欄,手上嘅膠袋裝住我買俾阿穎嘅嘢飲──一支冰糖燉檸檬,我嗰支差唔多飲晒,而佢嗰支,就俾我甩咗一個夜晚。
好快開
嗶嗶嗶嗶──

邊個呀?呢個時間打俾我?

來電顯示︰阿偉。

呢個時間,始終都係好朋友係最好嘅樹窿!

「阿偉,做咩呀?」

「阿仁,見你成晚冇一個曬命message,睇下你做咩事咁囉。」

佢真係醒。

「因為冇得曬喇,以後都冇得曬。」我講得好唏噓。

「又做咩呀?早幾日先講話去長洲開房,唔係咩?」

「佢求先無啦啦同我講分手,好認真咁講。」

「係咪有嘢想你買俾佢呀?定係你衰啲咩呀?你冇追住佢咩?」

「梗係有啦。但係佢叫我唔好跟住佢,轉身就走咗。喺中環大街大巷,仲點追呀?」

「你反省下,做錯咩事呀?阿仁你成日踩地雷架喎,佢好憎人食金拱門,偏偏你之前就同女莊員去食,仲要同女莊員去食。」

「嗰日我鬼知咁都俾佢啲friend撞到咩,想搵人幫手記出席率就鬼影都冇隻。」

我諗咗陣,好唔好將求先見到嘅事講俾阿偉聽,阿偉係我老死,照講啦!我而家好想搵個樹窿呀!

「今日我…吊住阿穎尾,佢行咗出上環酒吧搵一個MK同事,我聽佢講過︰對方幾有錢。」

「哦,即係…」阿偉將唯一合理推論收起咗。

「帽咗。」

屌。

「唔好嬲啦,未必嘅,阿仁你都係第一次見阿穎同條MK行埋一齊,仲有得追嘅,你試下過幾日…唔好,聽日,聽日搵阿穎講清楚。」
我好似碌葛咁冇反應。

「阿仁?做咩呀?」

「阿偉,點解人心可以變得咁快?」喺夜半嘅電車站,我對住電話講個沒完沒了。「分手之前一個鐘,我完全feel唔到佢會咁講,等我仲走咗去阿布泰買咗佢好鐘意嘅冰糖燉檸檬。」

「好飲咩?」

「阿穎好鐘意,話平平地當涼茶飲幾好,我買咗兩支去接佢,諗住一人一支。我飲完自己嗰支,佢嗰支仲喺度。」我望住我手上嘅膠袋講。

「支冰糖燉檸檬算啦,總之你聽日搵佢,今日快啲上床瞓,唔好諗咁多。」

對住兄弟講「多謝關心」只會有種陌生感,呢啲時候,默默接受就係最好。

突然有架跑車經過,自覺高人一等嘅引擎聲嘈到隔幾條街都聽到。

「阿仁你唔喺屋企呀?」

「我喺跑馬地,諗住搭電車去地鐵站就番去。」我來回睇咗下出奇咁靜嘅馬路兩端。

「阿仁你好似瞓未醒咁,而家咩時間?仲邊有電車?」

「吓?冇咩?」

「跑馬地咁的尖,而家莫講話電車,分分鐘的士都冇呀!你行番出銅鑼灣睇下趕唔趕到尾班地鐵好過啦!」

兄弟安慰咗兩句,個人冇咁六神無主,個心踏實好多。

收咗線,我望住長長嘅電車軌,心諗︰點解要行到無人之境仲要行到咁入?

「呢度係跑馬地電車總站,原來我不知不覺行到咁入。」

而家行番出去,起碼都半粒鐘啦!仲邊趕到尾班車!身為九龍人,長年喺九龍活動,如果唔係想尻行下,真係唔會嚟呢啲冇嘢買又冇嘢行嘅地方。而家冇電車,等幾耐都唔會有,唔通露宿咩。
因為個故事寫得好快(以我嘅速度嚟計),如有錯字,請包涵
啪。

由鐵欄上面跳落地,我拍咗兩下手,將污糟嘅微塵一掃而去,過咗對面馬路之後,一陣理應該冇可能出現嘅聲,突然響起。

咔。咔咔。叮叮。

我回頭,見有架電車駛緊過嚟。

「死仔阿偉,又話冇車?咁大架咩嚟架!幻覺嚟架?」

電車靠站停低,好一段時間,只係前後門打開晒,電車上面一個人都冇,附近,亦係一個都冇。

冇咩嘅,尾班巴士咪又係咁,通宵巴士喺首站完全冇客都唔係新鮮事。

我走去睇睇目的地,上面寫咗一個意料之外嘅地名。

「又一村?又一村喺九龍塘,乜而家九龍都有電車,仲有埋過海電車咩?」

突然,我感覺到有一種莫名嘅寒風吹過四月嘅晚上。

冇嘢嘅冇嘢嘅。世界真係變啦,我真係聽都冇聽過有條咁嘅路線。

唔理,反正我屋企又喺石硤尾,又一村點都近啦!

「重點係我住咗九龍咁耐都未搭過電車,如果唔係見到實物真係唔敢相信。」我抬頭望住殘舊嘅車身講。

踏…踏…踏…踏…

踩上前門步級,我向車尾方向走。作為倉鼠系男人,梗係坐最後。

「話時話,好似愈嚟愈大霧。」

四月嘅窗外夜景愈嚟愈朦,同求先面紗一樣嘅朦朧唔同,而家根本上係批盪,開始睇唔清附近嘅輪廓。

唔會落雨掛?

時…時時…

我望住拉落咗嘅車窗外,前後門嘅車閘終於閂埋,去九龍嘅電車,終於開出啦。

「阿偉個人渣仲話冇電車,下次見佢我一定屌尻佢。」

好,就嚟一趟「傷心電車」,落車之後乜事都冇!
3章 - 傷心電車

住過喺香港嘅人,一定搭過電車,但係未必所有人都記得電車途經咩地方,就好似唔係個個記得新界西嘅輕鐵有咩站。我係九龍人,呢兩樣嘢真係遠離我嘅生活,對上一次搭,已經唔記得係邊年邊月邊日。所以,港島嘅電車對我嚟講係一個景點,同海洋公園嘅纜車係一樣。

傷心嘅時候搭電車,會想打開車窗,睇下外面好似銀幕一樣嘅風景滑動,呼吸下新鮮空氣,感覺一下︰原來香港嘅交通工具,係可以咁慢。

趕時間就唔會搭電車啦!

「但係而家,乜春都睇唔到。」

呢刻眼前打開咗嘅車窗,外面嘅霧已經大到遮晒所有夜景,剩番一盞盞好似鬼火咁嘅街燈,由遠處照過嚟。電車每駛過一段路,總係覺得有啲講唔出嘅嘢,望住你…

一直望住你……

一直望實你………

一直追住你…………

後面!!

我擰轉頭,只係見到閂埋咗嘅車閘,除咗搖晃嘅車身,冇咩異樣。

「點會咁…真係好似有人喺我後面架喎…」
試幻想一下︰如果你俾一個人不斷啤住,你會覺得噁心,最後唔係走開就打對方一鑊。

咁如果,你見唔到對方,而你形住形住有樣「嘢」一直望住你呢?

「死火,呢趟『傷心電車』真係愈搭愈傷心。」

本來夜風清爽,坐喺鐵欄上面個心愈坐愈靜;而家喺老舊嘅電車車廂,間唔中搖一下,擺一下,個人愈坐愈慌,愈坐愈唔自在,甚至有種想嘔嘅感覺。

唔通我搭電車都暈車浪?我搭巴士都未暈喎大佬。

「不如落車算啦,真係唔得。」

我決定結束呢次短短嘅「傷心電車」,下一個站就落。而家咁夜,過海巴士要等成半個鐘都似。

唔理咁多,落車先。

時──

我搵緊銀包嘅時候,原來不知不覺已經埋站,前後嘅上落閘理所當然打開晒。

「司機,等等,有落呀。」我向住睇得唔係好清嘅司機位大叫。

咦?搵唔到嘅?

落車先發現唔見銀包,實要交個人資料後數都似,好柒架嘛!點算呀!

徬徨到有啲尿急嘅時候,身後面,有一道腳步聲…

愈嚟愈清楚。

愈嚟愈近。

向住我。

走近。

嘩!

突然間有個人頭喺身後出現。

咁有腳步聲喺電車外面,即係有客上車,唔洗自己嚇自己喎。

所以,我睇咗一眼背脊突然標出嚟嘅半截人頭,就擰番轉身。求先我咪又咁係咁樣上車,有咩好驚?
「屌,點解真係冇咗個銀包嘅?」我左摷右摷,搵極都唔見。

唔通真係要人生第一次嘅車費後數?

咯…咯…咯…

因為我坐後座,啱啱上車嗰個人喺我身邊走過,因為心慌緊,我好自然望咗佢嘅背脊一眼,係一個好窈窕嘅女人。

嘩,半夜三更有個靚女出街?容乜易渣都冇?不如我保護下佢啦!

「靚女,咁夜呀?」

已經冇女朋友嘅我,完全冇雜念,見靚女就搭訕。我開口講咗句之後,半秒之間,我等待對方嘅反應。

佢回頭俾我望一眼都好呀。睇背影,身材好似幾正咁,唔知會唔會係一個「背多分」,正面會粉碎我嘅幻想呢?希望唔會。

懷住少許憧憬,我望住背多分個頭,期待佢嘅回首。

嘩屌,佢真係回頭望我呀!

靚女回眸多銷魂!佢對住我笑呀!望落個樣都幾似鄧麗欣,屌,搞到好想去識佢添!

時──

「呀…慢咗…」

望靚女望得太出神,電車已經閂咗閘,離開車站。

「屌,我想落車呀!」

不過求先見到鄧麗欣咁嘅靚女,乜都抵啦,過一個站咪行下當做下運動,靚女唔係成日有得見。

見過一個華麗嘅背影,焦點由冇幾耐前嘅焦慮感,轉咗去開始盪漾嘅春心。

求先個女人真係唔錯喎,好彩冇落車。

成日睇戲都見男女主角係電車、地鐵有一個命運嘅偶遇,唔通今次到我?

沾沾自喜嘅我,恐怖感一掃而空,作為年青有精力嘅年輕男人,我不斷回味求先見到嘅回眸一笑。

真係靚到呢。
時──

夜半嘅電車,行得特別快。正當我想行上上層搵求先個靚女嘅時候,原來又埋站上落客。

而家梗係唔落啦!

我企起身準備上樓梯,呢個時候又有客上車。

同樣因為我坐後座嘅關係,個客上咗車,又經過我眼前,想上上層。

同樣係一個「背多分」。

乜而家啲靚女鐘意出夜街架咩?

「嗨,靚女,一個人呀?」某個身體部份已經充血嘅而家,我冇經大腦咁講咗句。

而今次,對方…亦好自然咁,回過頭望我。似曾相識地,所有嘢,都好似發生過咁。

佢係一個靚女。

「喂,真係半夜多靚女喎,不如下次再搭呢架去九龍嘅電車啦,好過番屋企睇AV,咁多靚女。」

又係一個好似鄧麗欣嘅靚女呀!同求先嗰個一樣靚!

時──

電車駛走,重新開出。呢一刻,車廂下層,只剩底…企喺度冇郁過嘅我。

我成個人痺咗一下,個心急凍到絕對零度。

「點解…會有兩個一樣靚嘅人嘅…?」
呢個故事用緊一啲搭夜班車嘅禁忌
4章 – 巴士悖論

成日聽巴士鬼故,不論司機定乘客都好多貨,一講可以講幾個鐘。比較經典嘅係司機唔好數尾班車人數、有車禍嘅地方切勿久留。乘客方面…

「咕嚕。」我吞咗一下口水。

死火,我犯咗一個乘客嘅禁忌︰唔好認乘客嘅樣。

點算…

但係諗深一層,冇可能架喎。同一個人,明明喺上一站上咗車,佢冇落過車,咁一式一樣衣著,連相貌都一樣嘅人,又點樣再上多次車?佢重新上車我實見到啦,我坐下層冇死角位喎,而家係冇人落過車喎。

佢地係孖生姐妹?許志安同杜德偉咁上下嘅關係?

都冇可能,會連衣著都一樣?而且弔詭到前後站上車喎!正常人都唔會同識嘅人前後站上車啦!

「屌,咁佢兩個係咩人?」
愈諗愈覺得冇可能。

反正佢兩個都喺上面,我又未落得車,而且佢地都幾靚呀,不如上去睇下?

一直企喺度嘅我,終於往身邊嘅樓梯,邁出步伐。

咯-咯-咯-

幾級樓梯,我懷住既興奮又心驚嘅心情,拾級而上。

咯-咯-咯-咯-

我慢慢上到上層,戒備住嘅心情,冇眨過嘅雙眼。果然見到求先上嚟嘅靚女。長直髮加上有啲緊嘅白裇衫,黑色套裝裙,平凡嘅嘢喺佢身上就會變得唔平凡。

我一上到上層,我哋對望咗一下。佢坐喺一個直排嘅木凳,旁邊有另一個完全一樣衣著嘅人,望住後窗,好似享受緊睇唔到乜嘢嘅車外夜景。

「咕嚕。」我又吞咗一啖口水,慢慢走去上層後坐,佢地對面嘅一個空位。

咯-咯-咯-咯-咯-咯-

「先生,做咩啫,咁樣望住我。」坐前面好似鄧麗欣嘅物體同我講。

「你係咪姓鄧架?」我望住後面冇開口而一直望住窗外嘅背影,同前面嘅人講。
「成日都有人咁樣問我架,話我好似一個明星。」

唔係鄧麗欣本人又有佢咁嘅樣,即係佢係某個外國人?佢識講中文架咩?

「但係我唔係佢。」

「想問一下,旁邊嗰位小姐,你識唔識佢?」我坐咗去佢哋對面嘅位問。

「曾經,唔係而家。」佢講。

「咩『曾經識佢,唔係而家識佢』呀?小姐,你明唔明我問乜?」

如果唔係佢靚女,我諗我已經一拳中咗落去。

「你問我哋識唔識呀嘛?」

「係呀,咁你地識唔識?」

我一直望住坐最後嘅女人,佢明明聽住我哋問佢嘅嘢,但係一直冇反應,異常淡定。

「有人問我哋喎。」坐前面嘅女人,拍咗一下坐後面嘅女人。「小姐,我哋識唔識架?」
呢個問法本身已經相當詭異,再一下幕,係詭異到…我唔知從何說起。

坐最後嗰個,終於擰轉頭。

「先生。」

屌…holy…

「你搵我?」

真係一模一樣嘅?中間冇鏡呀?動作都唔係完全一樣,但係點解好似倒模咁樣嘅?

我喺心裡面,叫坐前面嘅女人做「鄧一」,後面嗰個就係「鄧二」。

「我好似唔識你。」鄧二同我講。「都好似唔識你。」鄧二同鄧一講。

「係囉,我都唔識你。」鄧一附和。「哎呀,我哋咁似樣嘅?原來呢個樣咁普通架咩?」

「係囉,點解嘅。對面嗰位先生,點解我哋咁似樣嘅?哈哈哈。」

我望住兩個一模一樣嘅人對住我笑,唔係佢哋笑得唔好睇,係種感覺太怪,認知上理解唔到。

「屌,都痴撚線架!」

我喺上層大叫出聲,前面嘅乘客一齊回頭望住我。

「呀呀呀呀呀呀───!!!!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞