Xbox Series X/S 討論區 - 唯一完整支持RDNA2 主機(14)

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
Q18 笑死我

https://mobile.twitter.com/THEAP99/status/1374220638727122944
Physical Forever 呀,唔好再 subscribe game pass 呀
咁平時 PS + 送嗰啲 game ,出 tweet 條友係咪唔拎
無呀,一買返黎就連到
本身連到係今日連唔到
GAME PASS 証明左行月費制 唔代表 GAME廠利益會受損,係D人無留意開新閒先咁抵制呢件事,而且無人叫你D 3A 大作 成本咁高仲入PASS
邊到有得訂XBX
特登打落去
百記好似話2-3周
2000fun 同 the club 好似都有機
誠哥用 apps search , 有機就打去問有冇得留貨
買 UHD , 唔好俾錢睇 NETFLIX 支支尼+ 睇片

成就都開咗幾個
全部入戲院睇,碟商都唔俾佢賺
咁部digital版ps5點算好
傳教用
新post留名

你講我先留意到Q18
冇人睇
如果我xbox 360年代有xbox account,想用十蚊升級法,可唔可以用返舊account ?
巴哈條Link入面其中一個留言寫得幾好:

//... 看到現在微軟的XGP服務,讓我想到xboxone剛上想禁二手片
結果被有大量二手買賣的實體通路商揚言串聯抵制XBOX品牌
其後國內外大型通路商、連鎖、小型店家也有意無意忽略XBOX
連在巴哈也看到有人說台灣買XBOX遊戲片被店員白眼
造就PS4獨霸王朝

也因為Xboxone跌落谷底被中間賣家冷落甚至抵制
微軟遊戲開始同步跨到PC發售,連帶一群本家遊戲粉絲轉移到PC去
享受到PC的好處從此回不來家機
店家永遠失去了一群客戶

Xbox遊戲賣不好,國內外實體壓片量少導致xbox玩家此後只接觸數位版
體驗到數位版的便利跟各種優點及經常性的大量折扣活動,從此回不去實體版
店家永遠失去了一群客戶

也因為Xboxone經營陷入困局被各方賣家抵制讓微軟決議改變經營方針
完全跳過中盤賣家實體店家的訂閱制玩法XGP服務誕生
此後店家永遠失去了一家品牌商品買賣的利潤

要學網飛走訂閱這條路首先就要有足夠的本家獨有作品
所以微軟2018起開始收購工作室,一直到今天也都還在持續
並且能確定的是訂閱人數增長,一定會一直收購下去把球越滾越大
這些收購工作室往後的作品基本上不會放上其他家機平台
只會放到自家平台及數位版已經完全制霸的PC上
店家永遠失去了大量作品買賣機會,且會一直增加下去

想到前陣子國外大型連鎖店家、自營小賣店一家一家關閉的訊息
跟今天業界人士稱讚XGP服務的訊息

真是一飲一啄

這告訴我們,沒有你的事,沒有你的好處,就不要跟著出來出搞事
別以為微軟會吞下去,以後微軟有機會第一個要掃除的就是你們
索尼因為競爭斷微軟財路,底下小店家居然做起索尼免錢志工
跟著出來附和喊燒贊言甚至還付諸要斷微軟財路,這也不會讓他們多賺100塊
我是百思不得其解,有自己的店家要經營,不是我們這種看戲路人黑
腦子有問題也不用這樣找死...//
生命自會搵到出路

我講緊微軟
可以
我都有睇
非常出色
搞到想買個原裝1TB
感覺就好似禮義廉無左泛民一樣
當一面獨大另一邊點會有好處比你呢
如果唔係仲有Xbox xps係度PSN plus點會送咁多驚呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞