迴避型依戀人格叫春區

619 回覆
301 Like 39 Dislike
https://quiz.attachmentproject.com/

可以做依個睇下自己有冇傾向邊一方面
迴避型冇愛人既能力同邊個都會係咁
唔係冇愛人嘅能力,係好多時表達唔到俾你知同埋佢自己感受唔到
真係混亂型
老實講 呢啲真係自己造成
絲打係哩個性格都還好,因為一定有男仔去做主動。我係巴,有哩個性格真係注定孤獨終老。外表正常,拍過兩次拖,第一次拍左等於無拍緊,所以佢出軌分手我都還ok. 第二次拍我已經講明我有哩個問題,佢話佢接受到,佢話我地可以拍住試下先,點知又係出軌,仲要比我撞到正一正。
基本上宜家我係完全唔會係愛情上信人,再加上哩個性格人地走近我我會避,心底係好渴望有拖拍嘅,但卻完全唔想去覆d 對我表明好意嘅人,所以都係老左剃定頭做和尚算。

一樣孤獨終老
逃避型同迴避型唔係一樣?
應該係佢嘅方法唔啱,我之前都係咁
我都好驚自己做咗chur嗰個
好似都幾多人係痛苦嘅逃配焦
因為兩者嘅特徵好大機會互相吸引
真係會辛苦大家

大家要互相了解對方prefer嘅模式
除咗了解自己同對方嘅不安來源外
亦要學好溝通
如果預先擬定埋鬧交後應該點處理
就算要時間冷靜 都要交代返想要啲時間先傾
相信下咗啖氣之後會易啲溝通返
(除非對方一直無理取鬧)

最重要互相信任
大家都要aware of其實係愛彼此嘅
應該係avoidant唔同譯法
但attachement style基本上係咁分:
似係逃避mix焦慮
你驚對方control你?
曖昧唔駛責任, 所以你覺得爽, 但一要拍拖你就驚段關係要牽涉責任, 可能驚付出咗但無回報, 驚被hurt?

利申: counselling grad
同我一樣撚咗對方
我都係唔好出嚟害人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞