迴避型依戀人格叫春區

619 回覆
301 Like 39 Dislike
我曾經都有繼續等落去 但個結果真係爛到冇得再爛
唔只係單單傷得勁 仲有陰影 驚下一個都係咁 完全唔敢諗愛情 真係好辛苦
唉我都係咁
寧願唔拍拖 唔好累人
唔好chur
佢想搵你自然會搵
Lm
有個問題想問
迴避型同迴避型係咪冇可能一齊到?
應該係話從一開始就唔會畀對方吸引?
有啲好奇
想問個問題
迴避型會唔會只係迴避愛情架
啱啱分手 佢都似係迴避型
睇到佢同d frd玩得好似好開心 個心都嗱住嗱住
利申焦慮型
如果朋友太close都會避,不過有可能係佢根本唔care個friend
想問下有冇迴避型既巴/絲,明白下面個case係咩一回事?

由開始同另一半熟絡,到開始拍拖都好快。
拍拖頭一個月都好sweet,一有時間就搵對方,係差stage 5未做。
係有一次嘈過交,然後情況就急轉直下,每星期都為啲雞毛蒜皮既事嘈交,仲要一嘈就搞你幾日。(實際係我每次都莫名其妙被屌)

有一次佢無啦啦嘈要分手,基本上全程都係佢主導緊個flow,到真係分咗,當日就即刻搵返我暗示話其實係想我氹再加一堆怨言, 結果又嘈一輪之後佢話"唔好再鬧交喇,想見到你開開心心......"。好似又冇事咁。

事後我嘗試get close返,然後佢都開始拉返近個距離,叫我去佢度住下先。
講真,呢段期間我的確冇以前咁熱情,一黎工作忙,二黎日嘈夜嘈搞到我都怕咗又講錯野trigger到佢。
點知臨搬過去前一晚佢話我未ready(你冇睇錯,佢話我未ready,唔係自己未ready),唔俾我去佢度。
然後我打長文講自己表白,佢就冇feedback,淨係叫我返屋企休息。

呢幾日同佢text,所有感性/sweet 既對白一律當睇唔到,其他閒聊話題都係覆得一兩句就停咗,連早晨早抖都冇埋咁濟。
最多都係得閒影幾張相俾我睇下做緊咩,又係打多兩隻字都費事咁。
同時佢又好得閒係IG出po (不過佢工作需要,的確需要用IG黎keep住awareness )。

最近睇咗好多書同文章,再睇返佢背景同行為模式,邊緣型人格既特質佢已經中晒。
奇在佢既表現同時又好似迴避型依戀,搞到我都R晒頭。

其實呢個情況究竟係咩事?
搵佢又好似避開我咁,唔搵佢又話我唔關心佢。
咁當初仲拍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞