迴避型依戀人格叫春區

619 回覆
301 Like 39 Dislike
如果一齊共事?
未出黎社會 我諗我會一句起兩句止掛
試過parttime同想避嘅人共事,直接同經理講左我同佢相處唔到
友誼方面我都唔係好順利
因為自己自卑的問題
細個有問題都係忍 唔敢同朋友表達不滿
到忍唔住果時已經太遲
中間有和好過一次
但後期都係性格唔係好夾 同大個咗話題唔同慢慢無斷絡

反而上到大學同出到黎做野
識到d關心自己同啱傾的朋友
而家有時d朋友都會提我要愛自己多d,唔洗過份顧慮人地感受,俾d自信自己

好努力改緊 但真係好難控制
其實有時都要適當地自私,先平衡到自己心理
希望你早日可以走出陰影啦,祝福你

我依家同屋企人關係好左,自己睇左好多剖析原生家庭影響嘅文,慢慢了解自己心理,先可以算係打開心結,打算唔再逃避落去(雖然未有合適對象時講好似言之尚早,但目前真係下定左決心要嘗試)
你都可以參考下,再了解自己更多
原來知道有人同自己背景相似 而又咁努力咁去接受自己 都幾感動
我都會搵吓相關的書睇吓
希望大家都可以早日走出陰影
迴避型依戀 同 迴避型人格 好似係完全唔同irrelevant 嘅嘢嚟
呢個係人格障礙 完全唔關事
我都係咁諗 咩新鮮蘿蔔皮呀我
人類係群體動物,違反天性自然會難受
當意識到自己心理有問題,又知道根源係點造成,就要去嘗試改變自己心態
如果唔係,個人會繼續愈來愈唔開心

亦都唔好因為咁而自卑,覺得自己奇怪,因為人人都會受原生家庭經歷影響,視乎正面定負面,只不過我地唔好彩撞正嘅係負面
首先你可以細心諗下自己有冇啲記憶係自己因為屋企冇理到自己嘅情緒而失落嘅 同埋了解咗點解自己咁驚同人建立關係先 之後俾啲勇氣話俾人聽你本身有呢個tendency去迴避關係 慢慢同另一半/朋友溝通應該點同你相處 試吓俾人接受 俾自己知道自己對人哋唔係剩係得傷害 要記得你可以傷害一個人 證明你曾經令佢幸福過更何況有時只係你諗出嚟嘅 未必係現實
唔好俾自己收埋嗰啲想避嘅諗法 就係唔再避嘅第一步
好 多謝絲打
有冇人唔止對愛情係咁
連對朋友都一樣

越唔熟嘅朋友反而少壓力
一開始變熟就唔想理人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞