迴避型依戀人格叫春區

619 回覆
301 Like 39 Dislike
好奇一問你地而家仲一齊緊嘛?

多謝巴打你寫咁大段嘢嚟覆我

其實reasonable 一啲用成年人嘅方式溝通
你個橙同蘋果嘅問題
做咩要覺得係選擇上退讓就好委屆呢
如果今次就佢、揀左佢中意嘅蘋果,你都一樣可以verbalize自己想要橙多啲,話俾對方知今次讓你一次先,因為你愛佢,但下次就希望到佢讓你一次揀返橙
佢一定會好感激你,而下次佢讓你就係「互相」,而唔係委屆,因為你已經讓左佢一次
呢個輪流亦唔係斤斤計較,而係互相付出
一人一次咁take turn ,大家都有份付出同退讓,咁樣你會唔會都覺得於心有愧?好大壓力?

好老實講,今次可以俾你遇到一個同你一樣中意橙嘅人,咁嗰個人係咪又可以同你一齊中意藍色,中意泰國,中意食辣,所有選擇都同你一樣而唔洗互相溝通同妥協?

我諗我想說服嘅,唔係巴打你而係我心入面嗰個已經唔再聯絡嘅佢
唔好諗住説服佢啦,俾佢知道有個人會支持佢,點都唔會走就得,以身作則先係對佢地有最大説服力
我都係咁嘅情況 想做俾佢睇我係唔會好似佢d ex咁放棄佢
但諗起佢可能已經冇諗起我 同第個好happy咁曖昧緊 就好灰
我覺得呢啲時候反而要大大力拉返佢翻嚟,講出口啦,其他時候先俾返空間佢
我覺得最難係知道幾時要拉住佢,幾時要放鬆返,我都捉呢個感覺捉咗一個月
難搞呀我地long d 而家都飛唔到
拉返都救唔得幾耐
好似好正
我都係捉緊個時間點而家連佢story都唔敢睇
係啊
我都有fd係鍾意痴身 所以真係可以會揾到個啱自己嘅 好過沉迷落一個舊人到啦
唔使理佢 佢自己會搵返你
唔會搵返你... 佢very likely 已經有另一個曖昧緊嘅對象
有冇諗過我地係度討論佢地迴避型blablabla只係令自己好過啲 唔接受佢地其實係仆街
呢個post應該改名做苦主大聯盟
好撚煩老老實實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞