迴避型依戀人格叫春區

619 回覆
301 Like 39 Dislike
你真係痴線同堅自私架wor
仲要predict埋對方之後一定會點點點
佢係愛你就會改 知你唔使對你咁好就會改
你出完聲佢都係咁 咁就對方問題
唔係交戲 而係同緊對方溝通
而家你係講緊本身人地個行為都好撚有問題對方錯咁
你member做咩姐? 唔比得全世界知?
溝通你都當交戲 我真係求下你唔好出黎害人
其實我到而家都唔知你話緊邊個
焦慮型的人? 咁咪唔好搵呢類人拍拖囉
不過拍拖係人都想對對方好架啦
而叫你同人好好溝通 你就覺得係交戲
咁難為你 其實自己一個更稱心?
應該付出完但對方比唔到想要嘅反應走入嚟周圍發洩
其實好多時係佢地直頭唔會講要乜,之後話你冇俾到佢
勒索咩
我講迴避型,佢唔肯出聲講,之後話我俾唔到佢,但係嗰樣嘢對我嚟講根本好易俾到佢,佢唔肯講真係令我最頭痛,到最尾一次過爆,佢會覺得佢任何要求都係會令我屈就,但係根本唔會
係佢prescribe咗我會屈就,明明唔會,咁我可以點

我都覺得係呃緊自己
就好似上面有人講過 俾咗空間 放養佢 佢自己又冷淡咗
咁冷淡咗 仲有感情嘅話 咩型人格都會焦慮架啦
你就以為我頂唔順個相處模式
其實根本就係因為冷淡咗 唔係尊唔尊重佢空間嘅問題
有時我覺得佢地太信自己個prescription
但迴避比焦慮更少可能會面對自己嘅問題 因為佢地根本唔會覺得係自己嘅問題(eg原生家庭嘅影響) 而係你迫到我咁辛苦/你就我就到咁辛苦 咁咪算囉咁
又一個令我好心痛嘅回覆

諗起ig見過一篇文寫
「『愛人』係一種技能,要去學、去練習而唔係天生就會
呢樣嘢係前人種樹後人乘涼嘅事」

曾經我為你澆水,但你唔會再會為我「翻泥」
希望我地之間相處嘅點滴、最後嘅deep talk能夠將你孕育成更強壯嘅大樹
有千個萬個唔捨得離開你嘅影子
但我知道,你嘅樹蔭只夠位俾下一個
你嘅世界,根本裝我唔落

其實,我都好想同你一齊睇rubberband
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞