迴避型依戀人格叫春區

619 回覆
301 Like 39 Dislike
已經唔知點先叫唔chur,已經幾日先揾佢一次咁多
等咗半個月都冇揾過我
放棄啦
對住呢種性格的你係哂緊時間架
除非佢對你真係好大興趣
1345都有做緊,希望真係可以吸引返佢
你都有睇呢個post巴絲心聲
唔少其實都係真心鐘意對方
可惜真係愈接近就愈出事
如果你捨得等就得
睇書話迴避型係要母愛(無條件嘅愛)型嘅伴侶去支持佢地
當中建立嘅信任可能以年計
對於逃避型嚟講 要正視自己係逃避型已經好難
好多時佢地都會避而不談依啲問題

所以依個post嘅大家已經行出咗一大步
或者每次想逃避嘅時候深呼吸下 嘗試回想返對方嘅愛/行動等等

如果同原生家庭關係唔好嘅就要伴侶幫手下慢慢修復關係

本書我都未睇晒
其實可以係混亂型=逃+焦
有冇汁可以些牙
我自己係自悲撚
一見鍾情自己嘅好朋友
我地無所不談 鐘意嘅野都好接近
所有影相出席活動佢永遠都企起我右邊
自問自己陪襯唔起佢 都唔覺得佢對我有好感
但身邊朋友同事都以為我地係一對

直到有一日 過馬路就經紅燈 佢拖住我跑就無放手
佢向我示愛 就抱緊在一起
我以為下一步就係問我做唔做佢女朋友
點知佢同我講佢係好鐘意我但無信心同我一直走下去
佢話佢之前初戀都係咁 明明好鐘意
但一齊左就foresee 到成為情侶就要共同面對同磨合
佢覺得好大壓力覺得感覺唔自在
最後佢三個月後已讀不回咁突然完全消失
佢ex 因為咁差點自殺
佢怕最後對住我都會咁所以唔想開始個關係
我諗 佢都係迴避型依戀吧

而我最後選擇唔要名份同佢試下一齊
係好on9 但因為真係太鐘意佢
最後都係自作孽引火自焚
佢都係三個月後就突然已讀不回然後消失
我因為咁患上抑鬱 都差啲選擇自殘
好彩朋友陪伴總算過渡到
無錯 同過根本係呢類型的人提起呢個topic 反而仲笑返我轉頭 所以呢度的人已經好好
心牆高 有自我防禦機制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞