迴避型依戀人格叫春區

619 回覆
301 Like 39 Dislike
我覺得自己有家庭因素影響
父母離異,我由細跟阿媽個邊,少接觸男性
中學個陣唔知點解屋企人都好中意貶低我
比如話我高分低能之類,由頭踩到落腳
當時會夜晚回想到喊
雖然依家都冇再咁(因為強烈表示過唔開心),但都仍然覺得自卑
神奇嘅係同同性朋友相處完全無問題,甚至比人話過份人好yo,但就唔知點面對異性
之前遇到有人追都會好驚,就算係自己有好感嘅,應承完一齊之後都會後悔
會唔會係冇點同你傾過計 回應過你情感嘅需求?
即係你細個想抱想同人傾計嘅時候 佢哋理唔到你?
父母可以好錫你 但唔代表佢識用你適合嘅方式對你
即係你男朋友可以好愛你 但亦可以瘋狂送你唔想要嘅嘢俾你咁
我諗都係 但我都係唔知可以點解決
好多人都係咁,even有仔既女仔都會。

會享受從曖昧時間入面俾人寵愛俾人care自己既感覺,但係去到一個位就會stop
膽小鬼連幸福都會害怕,碰到棉花都會受傷,有時還被幸福所傷。 ——太宰治 《人間失格》
我同絲打你背景好似
大個咗就算知 係屋企人表達得差 但其實都唔係唔錫我
但自己已經唔會再依賴人 有人對自己好
反而好抗拒 覺得自己唔值 又好驚唔知點還番人情俾人

同自己對自己要求好高 成日都好厭惡自己 點解唔可以做好d咁
都唔知可以點改變自己
美國《精神疾病診斷與統計手冊》中對迴避型人格的特徵定義為:

很容易因他人的批評或不贊同而受到傷害。
除了至親之外,沒有好朋友或知心人(或僅有一個)。
除非確信受歡迎,一般總是不願捲入他人事務之中。
行為退縮,對需要人際交往的社會活動或工作總是儘量逃避。
心理自卑,在社交場合總是緘默無語,怕惹人笑話,怕回答不出問題。
敏感羞澀,害怕在別人面前露出窘態。
在做那些普通的但不在自己常規之中的事時,總是誇大潛在的困難、危險或可能的冒險。

中晒點算
你地遇到想避的人會點樣對佢?

就算你其實係對佢無咩野
只係因為佢好似同你距離有d太近而驚要"fight back?"
一樣
同我一樣 拍完好似冇拍過咁
嘩,真係好似
不過依家同部分屋企人關係好左,feel到佢地愈來愈錫我,我都愈來愈愛佢地
一切都係表達差嘅問題
但都好想返去以前陪伴個個被傷害嘅自己,係同朋友講佢地都未必會明,係自己先可以同自己和解嘅事

咁你友情個邊點?可唔可以彌補家庭遺憾?我覺得我都係因為係學業同友誼得到滿足感,個人先冇咁負面

我份人都係對自己好高要求,講每一句做每樣野都會回想點解唔做得更好,但係我都意識到咁會好大壓力
未必可以迫自己一時三刻唔咁樣諗野,唯有做運動同做其他野減壓。發展興趣真係好重要,打發時間同有成就感
一般都婉拒 女仔單獨約你出街一兩次 你可以話係你自信毒撚 如果成日都約 又係敢嗲你 知咩料啦
咪話唔得閒 唔想 懶 慢慢人地就會頹架啦唔穩你
上堂成日坐埋你 叫我教佢 你爆4我教你毛毛 我咪話驚肺炎 講笑禁講 死開呀你 報狗架
我又唔算好靜 同朋友關係都幾好 純粹鍾意唔到人
成班on9中二病 以為自己與眾不同
呢啲求其連登搵個毒撚都全中啦........
你地似係中二病上身
直接ghost佢
各有各難處啦 唔期望人地會明我 你唔明都係一件好事黎嘅
首先 要有人鍾意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞