美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
人地連韓國同日本人都分唔到
仲要人分埋北佬同香港人
咪玩
我喺外國佢地以為香港係中國添
祝你長命百歲, 身體健康!
正確嚟講唔係歧視
係睇你唔起 rightfully so

目前呢個所謂"歧視"問題其實係misplaced anger
好多japanese korean taiwanese 都係無辜中槍
佢地咩都無做錯 仲要其實都憎支國
怨有頭債有主 鬼佬要出氣就應該搵岩人先係

仲有milktea alliance indian 呢D憎到支國入骨嘅其實都係Asian
但MSM 就ON99 somehow永遠唔當佢地係asian
一咪係到渲染 "aiya trump said china virus => hate crime now"
喺d咁左膠嘅地方
都仲做d咁on9嘅野

真係唔知佢弱智定左膠成日提嘅勇氣
係 鬼佬識分

西語裔唔係鬼佬,西語裔係拉丁美洲人嚟
識唔識英文?你睇埋新聞就知佢唔係教1980年代關於亞裔美國人的歧視性刻板印象
佢咁講係on9
不過睇睇 #14 好似係個老師教緊有關課題先咁做
唔知佢真係racist 定係咁tone deaf
根本就係班力架帶起咗郁啲就話人歧視然後攞著數既風氣
啲鬼佬肯笑我 肯歧視我喎 感恩啦 話知佢屌我老母
屌你咩,日韓最多單眼皮
個動作係指slanted eyes
眼尾向上 唔係淨係細眼
呢種

翠唔係
Lucy Liu, Kelly Hu
因為咁先夠 Exotic feel
如果某位不是黑人的老師要教黑人被歧視的歷史,這位老師同樣不能說針對黑人的歧視字眼或是把臉塗黑

文字獄
條女個樣咁似拍電影入面啲邪教妖女咁
你無法證明「白人係自認為高級先至話東亞人眼細」
人會視同自己唔同嘅嘢﹐又或者佢地環境中唔普遍嘅嘢係奇怪﹐呢啲其實好正常﹐係講緊大腦適應性嘅問題﹐你唔比人講反而矯枉過正。唔係話咁樣笑人係啱﹐只不過呢啲嘢係唔會因為你強行禁止就可以消除到嘅﹐唯有講道理逐步引導先係標準做法。

無可否認歧視標準其實係逐步收窄緊嘅﹐以前好多term講得今日就唔講得﹐他日可能一個唔友善嘅眼神就會比人批鬥﹐標準範圍係會持續擴大嘅。唔通到最尾人人自危﹐每晚返屋企都要自我審查下成一日嘅表現先至係最和諧嘅社會模式?
玻璃心
係眼細吖嘛
乜唔係咩
韓仔仲傷心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞