美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
瞇眼動作有侵害他人?唔好痴線啦,舉中指係唔係用謀殺去比先得?
人地可能連香港係邊到都唔知 點識分咩大陸人 香港人
笑伊斯蘭教,頭都斬甩佢
天真過天真嬌
日本人都好多單眼皮

google下弥生人係咩黎
黑人都唔可以恥笑其他人種?
韓國人其中一個祖先源自滿族祖先
總之外國月亮特別圓,乜尻都好
無知唔撚係racism係streotype,即係你見到黑人你無知問佢係咪非洲人唔代表你係種族歧視

racism係講緊你對個個種族帶有惡意嘅歧視

左膠可唔可以分清楚咩係racism先唔好乜鳩都上綱上線公審要人社會性死亡?個老師好明顯係真心膠受上一代教育影響,佢都係受害者,咁樣公審會幫到件事幫到佢明白?
玻璃心!唔配做亞洲人!
咁樣講好衰
但係的確
講得出呢啲野嘅人應該未去過外國住
你唔尊重我 我嬲就係玻璃心?
有啲外國人係識分
有啲就真係一句fucking asian 得埋黎咋
人地係笑所有亞洲人
時有發生啦
唔係假你唔係唔知下話
左膠識分racism同streotype未?racism係講緊惡意歧視一個種族,個老師邊度睇得出係惡意?左膠成日被害妄想症

你覺得唔舒服唔代表人哋係種族歧視緊你,nigga唔存在主觀判斷?黑人互相咪叫nigga囉,又係互相歧視啊?擺明就有context要考慮,依家係到斷章取義仲以為自己好正義
你條死毒撚自貼上黎俾大家欣賞下幾靚仔先啦
弱智仲咁大聲
你依啲柒頭去到美國中部俾redneck打撚死
無錯
後生更好 無限中出 easy
唔識睇context?
racism 同 streotyping都未識分
仲學人講係外國住
Sad but true
佢地心底其實接受唔到人歧視佢地
成日有人出post問移民去邊到邊到有無歧視
講真外國有歧視好正常
有人睇得開 有人睇唔開
但屌人睇唔開真係好撚on9
負評出嚟覆啦傻閪
你條link其實只係一個教師係自己blog個人意見 (https://halfwaythere.co.nz/)

好簡單一樣野: 你show教材可能有啲人會特別敏感, 但係你視像形式上堂對著學生自己"示範"做個動作出黎, 係一定理虧拿屎上身
至於點解要show教材, 因為佢話係教1980年代種族歧視, 所以你一定要show當時事物, 如果唔係你真係鳩up, 同埋你要藉此show俾學生睇80年代同而家, 或者之前時代個種族歧視行為同意識有咩異同
80年代廣告, propaganda, 電視劇電影對亞洲人形象, 角色定位, 大把野可以用, 佢偏偏要咁笨自己對學生做個動作出黎

你可以話個老師insensitive
但係你唔可以話個老師係racist
依家好明顯有班連咩係racism都未知嘅左膠係到鳩up話係racist
唔識分嗰個係咪你咋
你試下係美國呢度問啲黑人中唔中意食西瓜、係咪全部都住係hood入面, streotype佢地
睇下當唔當你係racist?
定義上, 根本streotyping就係racism嘅其中一種
你明知唔係都問,咪racist
你無知唔識去問,係叫ignorant
知唔撚知咩叫context?
假設一個墨西哥新移民去咗美國冇幾耐唔知頭唔知路,問個黑人係咪真係中意食炸雞,咁又係racist?
呢鋪支那就教埋美國人點答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞