美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
有d有
Ivan Perišić
中亞人都有啲眼細+回教
係有唔同
所以問題就係MSM將Asian呢d term鳩用
開口埋口asian被歧視時根本無諗呢個term包咩人
西方media完全無呢d意識
連讚台灣都要屈鳩人係chinese democracy
板塊唔同
種族都唔同
咁就係歧視?玻璃心到
咁韓國同強國北京人唔通又同種咩?

如果要認真到做埋歷史考究
日本島咪又係大陸板塊分裂出黎
https://en.wikipedia.org/wiki/Geology_of_Japan

現代日本人另外一半既祖先由朝鮮半島南部原住民/華南地區北移上去

https://www.quora.com/Were-the-Yayoi-Koreans/answer/Alexei-Muraki?ch=10&share=e396cbc5&srid=zl1ij

笑人韓國人係北佬但日本就冇人單眼皮係咩玩法
認真睇多啲東北人種起源仲好啦
上面堆相,日本都搵到啦
歷史考究最多都係推論到可能有淵源
而家事實就係韓國人種個輪廓就係似北佬
日本人輪廓明顯唔同
收皮啦屌你老母 咁樣咩都唔使討論啦
冇人可以代表所有嘢
就算你係亞洲香港人你又可以代表晒所有香港人?

智障仔死全家啦
on9 我係話 就咁問啊
乜原來 如果件事本身冇問題要卑錢架咩
同埋你真係好柒, 片入面嗰條友好明顯係light skin 嚟, 講n-word有咩問題.
舉錯例子啦, 再試過啦
有d Asian仲白過white
咁又點 人地又唔會當你係White
再講, 條片入面係soft n-word 完全冇提及過hard r
我係叫你去問 講唔講得hard r 喔, 啫係呢個racist slur 嘅origin, 唔好係到偷換概念
傻鳩,咪問埋white講唔講得,咪答咗睇人睇context,切㭍你就切㭍啦
有曬片又淆底屌你老母
唔講以為黑人係猩猩無腦聽到n word就癲
好撚㭍啊
Fuck the wawa bullshit just pull up man
屌你老母 叫你自己親身嚟美國呢邊自己問啲黑人講唔講得hard r
你就send條片出嚟
本身以爲條片有幾巴閉幾震撼, 係white/Asian拍等等, 又以爲係hard r,
點知原來係light skin 問white講唔講得soft n-word, 仲要入面訪問8組黑人, 6比2都話say no (5:30)
喂偷換概念嚟講你都算叻
唔撚嗮時間覆垃圾啦, 等你到步先再應你,
做keyboard warrior講嘢係大聲啲嘅
條友傻鳩嚟真係唔使覆
係,某場波個場邊球證講咗句 that black guy叫佢埋嚟,跟手成場波要腰斬
ON9依家係你條傻鳩話中意鳳眼就係因為細粒易屌
你呢個叫結論唔撚係討論
同話黑人犯罪率高係因為懶中意偷嘢有咩分別
不過你班double standard垃圾左膠都係扮睇唔到架喇

咒自己全家死呢啲咁嘅癖好都係第一次聽
弱智真係唔好出嚟獻醜啦
say no係no to calling them the n-word
邊度話唔撚問得啊傻鳩
"depends on how they say it"
"its just a word"
呢啲又扮睇唔撚到?
切你就切啦屌你老母淆底閪
一係你就認㭍
同埋佢half asian 嚟,定係又唔撚計?
唔使講咁多
你睇吓你有幾多負皮 同埋上面啲人係點樣話你你就知道邊個先係智障仔

真係費事同你解釋咁多 弱智仔
根本係d人覺得自己身體特徵低級過人先咁大反應,係自己歧視自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞