美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
其實slanted-eye gesture 擺明係歧視,你以為人哋係笑大陸人,其實係笑緊成個東亞啲人
同你笑黑人係nigga一樣,呢樣嘢唔存在主觀判斷,因為做呢個動作就係symbol of racist

以前啲propaganda就已經係咁醜化黃種人,話大陸人玻璃心係一件事,但唔好畀人歧視仲笑笑口覺得冇問題
自己冇鳳眼然後俾人笑鳳眼有咩好嬲?

自己冇襲警然後俾班狗話你襲警,你嬲唔嬲?
咁係咪事必要嬲?
你覺得佢哋笑錯我可唔可以覺得係應該恥笑返佢哋轉頭而個emotion唔係嬲
你係咪on9
將logical上錯誤嘅verbal abuse同真係收到物理傷害+失去人權自由嘅嘢做類比

如果佢因為我係asian而開槍打鳩我咁我就嬲啦
等睇連登仔支持外國人歧視自己
咁以前二戰日本人殺咁多人,仲開緊戰,唔可以用以前打仗既propaganda同依家比
佢地係笑緊成個race呀
唔通笑黑人鍾意偷嘢 d冇犯過法嘅黑人就會覺得冇問題?
Ching. Chong \_/
唔係黑人係唔算歧視的
咁唔通藍衫狗話政府唔準人講光復香港時代革命,隔離隻白衫狗就即刻跳制撳低佢咩
(雖然可能毅進仔真係會)
兒登:鬼佬識分香港人中國人
成班玻璃心
就咁睇似乎係個老師係教緊佢地 咁樣做等於歧視亞裔,個學生就屈鳩佢歧視緊cls玻璃心
有嘢嘅level都分好多㗎喎
你可以覺得啲人無知,用一個以偏概全嘅邏輯睇一個種族
但係咪事必要嬲到帝吧出征咁或者好似啲白左/黑人咁吓吓開槍還擊你先接受?

其實百幾年前啲華僑去開洗衣舖對眼就已經畀人咁樣畫跟本呢個歧視gesture係有晒歷史背景
又係你
夠啦唔好再做啲on9類比啦
將一句logic錯嘅verbal abuse同直接身體創傷/司法不公做對比

要類比係唔係應該假設啲白鬼因為我係asian而打鳩我/拉鳩我啊?
條友真係唔識
呢種樣符合佢地對遠東嗰種刻板但又exotic 既印象
即係類似妖艷既感覺
好多黎香港/東南亞搵食都係搵啲 崇洋/少少自卑既女仔
貪佢地夠submissive 可以不停deep throat 又有皇帝級享受
因為鬼妹唔多係眼細
物以稀為貴
反到傻撚左?
人地直線racist緊你仲係度啊Q精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞