美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
如果話黑人係黑色係咪都係歧視
其實講特徵有咩問題,雖然話個特徵唔係真係咁普遍
話黑色嘅係黑人,會唔會俾人告歧視
我地連登仔係完美人種(唔計白人)
冇可能會俾人歧視
shhhhh
只有black lives matter
點解要選擇mutual discrimination 而唔係mutual respect? 明明佢係唔尊重你,喺街上你正常行路,ching chong 你,nihao你,甚至打你。因為我樣似支那人,就要比你玩比你恰?

你接受到做白人隻狗,比人笑仲同人嘻嘻哈哈,唔代表我冇尊嚴,比人笑仲要同佢玩。我亦無需要同佢鬥差笑返佢white trash

同埋玻璃心係指啲支那人比人講左啲無關痛癢嘅野,自己上綱上線,對號入座。而家啲白人係直接笑亞洲人眼細,唔只係支那人,咁係咪全亞洲人都玻璃心?
好似你呢d兒登仔真係唔死都無用
乖 叫屋企人帶你出國玩吓
搵圖咪一樣俾人cap圖話佢宣揚
依家教歷史真係慘過食屎
香港其實6成人都唔符合這個標準
就算細眼都唔會細到這個樣
這個係典型北方人相
但外國人最鐘意這個type
外國人見到香港人會覺得你係日本人 唔係華人 因為根本分唔到
其實點解要笑鳩人呢仲要係種族呢啲你改變唔到嘅嘢
笑力架肯定未解釋就炒咗先 根本美國就黑人至上
呢個又真係racism同stereotyping既
呢個都真好多畫出黎同埋化妝 大眼仔
連登仔係冇racial sensitivity
利申 覺得平時啲左膠好ON9 但依件事唔關左膠事
“人哋明顯就係笑鳩緊一樣你唔係嘅嘢”
無啦啦比人侮辱覺得嬲有咩問題? 就算我係唔係細眼又點? 你覺得比人兜口兜面咁樣歧視都唔可以嬲?
你自己唔覺得嬲係你嘅事, 但你覺得其他人嬲係玻璃, 我就覺得你係一個自以為看透世事嘅傻閪
其實你紅色大字唔會顯得有道理啲㗎。如果你有睇上面啲reply,slanted-eye gesture喺西方國家有晒共識係代表歧視亞裔。你話某人眼細就係state緊一個fact,但係再配上嗰個動作就一定係多咗個歧視嘅意味。就正如你generalise南亞人身上有陣啊差味,呢個字喺佢哋心目中就係offensive,因為你唔係純粹形容佢有陣味而係多咗份蔑視
「美國外交部回應稱,將其他國家的文化元素融合到美國演出,是顯示尊重,

強調老師做出‘瞇瞇眼’並非外交問題,若有人就老師行為大驚小怪,破壞美國和瞇瞇眼國家之間的和諧關係,顯然別有用心。」
自己係 majority 既時候就完全唔識設身處地去諗下其他人既感受,香港人對於内地人黎講都係 minority黎嫁咋,人地又成唔成諗埋你?
佢地眼中舉中指都可以係關心既一種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞