美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
真 一睇就知井底之蛙 無出過去 沉迷係自己ff世界
又係加州
https://youtu.be/5VFlGWQznH0

其中一個我最愛嘅stand up
個印度人喺波蘭生活,俾人「種族歧視」
佢啲對答真係好撚幽默

生活上俾人種族歧視可以學吓佢
係呀係呀 繼續踩啦 人地一定會對你另眼相看 當你係自己人
明明亞洲人都覺得嗰啲樣怪怪地似唔知邊度嘅少數民族鼠出嚟
的確係歧視
不過唔需要玻璃心
同埋唔好乜都話係左膠
咁你可唔可以講吓偷換咗乜嘢概念?
原先嘅概概念係乜?
其他asian又被代表 真係so9sad

我支持杯鳩支那人
但你 & MSM呢種mindset真係要轉

其實武肺係支國嘅
其他asian只係無辜中槍 大把asisan都好撚憎支國人
咁你都可以針對返佢嘅種族笑返佢㗎﹐如果你覺得佢笑你好明顯係無稽之談﹐不知所謂嘅話咁你又何必當真? 係我就歧視返佢啦﹐仲歧視埋佢IQ同視力添啦。人有能力歧視你無?

人地笑你而你又話人歧視甚至乎有少少你自己都default咗你嘅種族的而且確係好笑嘅感覺。歸根究柢係你無自信﹐自信嘅人根本就唔會give a fuck ﹐唔自信就真係抵你比人歧視又唔識得就住論點反擊。
而家個老師係上堂當住眾多學生面前取笑亞洲人喎
仲要做埋手勢懶得意喎
即係等於 一個香港中小學男老師 上堂時係學生面前話 女人係雞係公廁 然後仲動作示範攞個西當八達通嘟喎

你覺得咁樣只係互相取笑咁簡單?
咁你咩品種
首先,我唔認為make fun of others係等同於自由,反而人權宣言已經state咗免受歧視係基本人權。而你話要經歷互相取笑先會做到真朋友,但往往現實係你要做咗好朋友先會互相取笑,而我哋亦冇可能去同世上每一個人都去做好朋友,如果係咁點解唔揀個令大家都唔會有hard feelings嘅方式溝通。你可以話我道德撚,但我覺得why notfake it till you make it?
Btw,啲白人笑Asian眼細好明顯就係受white supremacy影響,佢哋自認為高級自然會搵佢哋同亞裔之間有咩分別,例如對眼個size
了解社會風氣(包括左膠思維), 必要時避忌下, 都係教師應有嘅技巧同責任黎
講明先, 唔係指self-censorship

你話教80年代個種族歧視行為, 你咪show番相關影視資料80年代嘅人做過乜種族歧視野, 而唔係係2021年你本人對著學生做番個動作出黎
你up乜鬼野
大部份都係無係國外切身感受過比人歧視先講得出呢啲野
就係有啲人自欺欺人覺得唔係用隻手指住你個鼻就唔係講緊自己先會令到鬼佬覺得你地亞洲人好恰
因為個個都置身事外,明顯歧視都唔幫
仲掉返轉話係你玻璃心
認真,人地根本分唔出你香港人,更加唔覺得你高人一等
除左日本人,根本成個亞洲一樣看待
如果你係課室入面其中一個學生,你憑乜覺得入面嘅刻板印象唔係包括埋你?
歧視唔係在於你隻眼係未真係咁細,而係入面感受到嘅唔尊重
It's not racist when you're racist against everyone equally

搵親嗰啲亞洲人Model
都生到好似古代人像畫裏面走出嚟咁撚樣
BLM呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞