美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
其實我都唔明白slanted eyes嘅stereotypes係邊度嚟
首先 slanted eyes唔係講梗北佬嘅浮腫細眼
係講梗呢種:

但眼尾向上 明明係靚嘅
外國人化妝整容都係咁化咁整
Racist唔係應該講緊刻意分歧做出黎,有傷害嘅行為咩
如果只係講書演繹教學內容點解都算歧視?除非話佢針對堂上嘅亞裔學生取笑佢哋而做啫⋯⋯

屌你老母冇point就縮返入你老母個閪到啦五毛狗
原來又係啲眾人皆醉我獨醒嘅毒撚戇鳩仔你慢慢活係自己世界啦
反正成班人笑鳩緊你
佢哋本身已經大眼 唔特別
係咪即係鳳眼?
作者係咪種族歧視?
其實扁口扁鼻即係點
遲d帶藍眼con 係唔係歧視白人?
唔知點解我睇到無乜感覺 連反感都無
喂你識唔識英文架柒頭
成條片嘅問題都係 can white ppl SAY the n-word? 乜原來問唔係“say”嘅一種?
同埋我都講咗條片入面訪問8組黑人得兩組話depends on the situation, 然後你又攞嚟做少數例子以爲自己好有point咁, 就好似你依家眾人皆醉我獨醒mode咁
一句講到尾 講到咁撚大聲又唔敢嚟問 又扮睇唔撚到. 你咁勁唔係淆底啊嘛?
好撚柒
柒頭你係咪漏咗佢half black嗰part? 佢本身都講到n-word啦
我上面講話以爲white/asian拍, 係指本身唔講得嘅種族去問黑人睇下佢地反應如何
明唔明啊蠢人
塊面好似畀嘢碌過咁
唔一定係馬面
係睇落去塊面好扁平
但五官又好吊詭咁突返出嚟、有啲啲立體
好似碌平咗塊面再抆返啲五官出嚟
成塊面好有違和感

如果要講個例子
大概係類似劉佩玥嗰種

咪就係,香港人眼又唔係細。 如果果個西人笑亞洲人就眼細,不如直接笑番佢眼盲,冇腦,唔識分析好過啦。 果個西人似白痴多D。

再可以懶係中立咁,同其他正常西人關注件事,而唔係幫支那上身
好似係
大把韓國人呢種眼
唔講會保障到自己,比有心 人cap 低做你,水洗都唔清
要入都得,屌個白人無柒到
秤倉稱創秤
ALM
依家美國已經政治正確到痴撚線既地步
因為有班傻西左膠同網民係唔會理成件事來龍去脈 再客觀化睇件事
總之唔正確就唔做得 話之你本身係咪為左細述歧視問題既內容
只可以講 美國佬左膠化呢個問題已經玩到走火入魔 咁多年開放大量不同人種既移民入境 始終會出事
連登仔不愧係同全世界脫節脫得最勁既族群
其實有咩問題
唔通教岐視唔可以講力加
咁又唔可以讀出黎?
一定要上網搵個有聲字典播?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞