美國老師講課時做出"瞇瞇眼"的歧視亞裔手勢,引發亞裔學生們不滿

376 回覆
259 Like 28 Dislike
鬼佬鐘意細眼多過大眼
如果你覺得笑返佢就無事
咁呢個世界就唔會有所謂 種族岐視 語言暴力 啦
呢一件事係真rasicm
你點假設到我係無去外國比人以種族議題verbal abuse過

我比好多鬼佬stereotype 咁恥笑過我唔同特徵
係嘅你咪屌返佢
唔係嘅佢都笑咁唔係佢柒同on9係咩
喂大佬你自己拎警暴嚟同verbal abuse做比較
重點係佢係教緊歷史定真心做呢個動作笑人

如果係前者唔使咁激動掛

就算佢係show圖可能都會有人不滿
啱 我都分析過 佢哋覺得亞洲人係妖艷 係雞 但同時亞洲人又崇洋 所以佢哋先會嚟亞洲地區揾食 香港成日都有女仔同鬼佬扑嘢比鬼佬擺上網

鬼佬覺得咁樣=征服所以亞洲女人 當自己係king
加漏咗連牛
佢係打陸打波一樣比大陸人歧視
佢個人本身就係柒
大陸
細粒 對佢哋來講有征服感

所以香港人同佢哋差唔多高 (180up) 鬼佬係唔會理你
有陣時鬼佬過嚟 我都會企直個人
唉 手足
玻璃心...
事實上真係咁
自己特徵自己都覺得比人歧視
咁華人又叫人洋鬼子,紅鬚綠眼,鬼老
直情係直接歧視啦
我地連登仔雖然出生在亞洲
但思想上一早同歐美接軌
外型都慢慢變成白人樣
有咩好驚,美國人只會笑班支那狗
高國豪同陳盈駿呢d又無事喎
又唔係得佢一個打過美國大學運動
執法機關話我暴徒
而且上一級嘅司法系統默許佢以武力手段去處理同拘留「暴徒」
而紀錄上亦已經清楚顯示有好多「暴徒」比佢哋酷刑過
當你喺佢面前佢認定你係暴徒你肯唔肯定仲只係verbal abuse?

咁當然
你話如果有好見多人因為係亞洲人就比人打/殺當然會嬲

同埋我真係唔係幾relate到黑狗「話」暴徒就trigger 到呢個點
基本上喺街見到佢哋就已經眼火爆到極限
乜都未講未做個emotion已經到晒火位
鬼佬呢個字本身就係歧視啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞