留港生育不移民 準爸媽:免於恐懼如常生活是最大抗衡

481 回覆
73 Like 579 Dislike
咁都有人真係走唔到
無得走...
例如長老 長期病患
香港有野放唔低

自己走難
真係會令依靠佢的人唔知點算的

果堆手足 要respect ge
不過無負擔 浪漫主義
走到唔走就呢一件事
談到亂世下的育兒方針,他倆都不想女兒過早學習生存技巧。Sylvia說:「我會想她可以勇敢表達自己……你太早教她生存技巧,才是洗腦。」

講得無錯
無佢哋邊有人接我個單位
等我去到美國full pay間屋
上面幾多白痴唔識respect,前線點會唔心灰
港豬
連登應該唔會收皮
因為可以落重PR
同落trace捉手足

其他果幾個 真心覺得佢會做
識玩一定去大灣區生,根正苗紅
唔生仔老左 邊個養
養兒防老呀
⋯寶寶選擇了自己做父母,是過去一年多以來最快樂的事⋯

咁樣砌個仔生豬肉
我唔反對生仔,同支共鬥長命,始終要人去要延續香港人嘅故事,大家咁辛苦去爭取,口口聲聲話為左下一代,但個個唔生,點同D蝗仔蝗女鬥?鍾意小朋友又有能力應該盡量生。

但係!

咁嘅時勢仲唔帶小朋友走真係好撚天真,太唔了解土共,你以為個個新疆人都唔想如常生活架?到時對細路俾人捉入集中營唔好喊⋯
我明有好多人有好多難處唔走住,要照顧老人家之類…但諗都唔諗,仲好自我感覺良好咁覺得可以如常生活嘅父母真係第一次見!

利申:有兩個細路,全家走左成兩個月,可以光明正大咁同個小朋友講香港黑警有幾仆街。
寶寶如果係外星人
即刻開口屌柒你:兩條死仆街 唔撚戴套 你估我好撚想出世吖?
唔放棄希望但選擇噤聲
即係點
真 所以我養左個仔叫港幣
好孝順
而家講緊明支香港冇希望生個小朋友係香港受罪,但係用D樂觀但不負責任既說辭兜自己唔係冇為後代著想wor
同你講個D都唔同
人生唔係為享受 唔通真係為思考人生意義咩
你返工搵錢 咪又係因為要食痾瞓中同搵地方做愛
留港係連登俾人批鬥啦
咪當係廣州住囉
都係
個個人條件唔同

走唔到 唔一定係單純/浪漫/留港派
我都識人係走唔到
最起碼長老仲健在 就唔可能

不過我自己priority
一定係屌PR叫人留港
叫到d手足 本身可以走但最後留港被清算
仲衰過屌人唔走的

係手足 一定係叫到最多人走先
愈少人被清算 未來就無咁灰暗
上一代香港人就係無諗過要為下一代留低一個好嘅香港社會
到呢一代如果短期隊唔冧支那,響香港生仔要佢接力抗爭,咁同上一代D港豬,大中華膠有乜分別
未到大個已經比人拉左入教育營啦
表乜撚野達
要backup埋d片同 歷史
大個一定要教佢地呢段歷史

可以話係香港人
係回歸以黎 最引以為傲的歷史
講咁多原來即係做港豬
連登日日大把post問買荃灣將軍澳樓好唔好
生仔抗共吖
你識條春咩
係 所以報導果2公婆係on9的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞