留港生育不移民 準爸媽:免於恐懼如常生活是最大抗衡

481 回覆
73 Like 579 Dislike
除左子女大過會屌外無咩野
所有革命黨都係生活如常暗地裏養成新一代革命軍
但如果長大之後,得知自己出世前父母有得選擇,仍然留於咁既地方,就唔同講法,到時香港一片歌舞昇平就話,萬一變成六十年代支那咁,三餐都有問題,就一定怨死父母,身邊有朋友89年尾於香港出世,當佢知道當年父母冇幫佢申請BNO,都即時好撚嬲,而家搬出去同條女住,最少三、四年冇主動同過父母聯絡..
豬閪總會美化自己嘅失敗
自己無決心就算鳩數啦
最慘仲要害撚埋個細路
咁投胎法
應該前世做左唔小壞事
10 六國論 蘇洵
六國破滅,非兵不利,戰不善,弊在賂秦。賂秦而力虧,破滅之道也。 或曰:「六國互喪,率賂秦耶?」曰:「不賂者以賂者喪。」蓋失強援,不 能獨完,故曰「弊在賂秦」也。
秦以攻取之外,小則獲邑,大則得城,較秦之所得與戰勝而得者,其 實百倍;諸侯之所亡與戰敗而亡者,其實亦百倍。則秦之所大欲,諸侯之 所大患,固不在戰矣。思厥先祖父,暴霜露,斬荊棘,以有尺寸之地。子 孫視之不甚惜,舉以予人,如棄草芥。今日割五城,明日割十城,然後得 一夕安寢;起視四境,而秦兵又至矣。然則諸侯之地有限,暴秦之欲無厭, 奉之彌繁,侵之愈急,故不戰而強弱勝負已判矣。至於顛覆,理固宜然。 古人云:「以地事秦,猶抱薪救火,薪不盡,火不滅。」此言得之。
齊人未嘗賂秦,終繼五國遷滅,何哉?與嬴而不助五國也。五國既喪, 齊亦不免矣。燕趙之君,始有遠略,能守其土,義不賂秦。是故燕雖小國 而後亡,斯用兵之效也。至丹以荊卿為計,始速禍焉。趙嘗五戰于秦,二 敗而三勝;後秦擊趙者再,李牧連卻之;洎牧以讒誅,邯鄲為郡,惜其用 武而不終也。且燕趙處秦革滅殆盡之際,可謂智力孤危,戰敗而亡,誠不 得已。向使三國各愛其地,齊人勿附於秦,刺客不行,良將猶在,則勝負 之數,存亡之理,當與秦相較,或未易量。
嗚呼!以賂秦之地,封天下之謀臣;以事秦之心,禮天下之奇才;幷 力西嚮,則吾恐秦人食之不得下嚥也。悲夫!有如此之勢,而為秦人積威 之所劫,日削月割,以趨於亡!為國者無使為積威之所劫哉!
夫六國與秦皆諸侯,其勢弱於秦,而猶有可以不賂而勝之之勢;茍以 天下之大,而從六國破亡之故事,是又在六國下矣!
有無人好似我咁,依家係街見到有人大肚都暗自咒佢地流產仆街之前番part time個supervisor話自己同老公係黃,但19年後仲成日去支那到玩,依家大肚又話唔撚驚個仔會俾支共洗腦!無學歷住間爛鬼屋,加埋依個時勢生仔乜真係唔撚洗錢養?想個小朋友一出世識唱支共歌唔識嗌老豆老母?想爹親娘親不如翠主席親?
我屌你老母日撚日除左識做愛之外你班畜牲仲識啲乜撚野啊?
自己中出生仔
都可以話bb揀佢哋
大躍進 饑荒 文革
大陸喱咪一樣生到十幾億
係生物學角度
驚絕種 命越賤 越要生得D
盲目樂觀都係動物性
遲d個仔因為個老豆講廣東話報狗拉佢就好笑。
點解d人對生仔咁執著?
寶寶選擇了自己做父母
自己屌閪爽撚完就迫個BB同你哋一齊係香港受苦, 自撚私到呢
之前一齊講緊嘅生仔抗共
寶寶選擇了共產黨
你隻波台支那狗咪分化人個隻pr囉
唔撚知
可能佢條女迫佢
佢條女應該再唔生就生唔到。
你解釋得幾好
邏輯好混亂
咁唯有靠海外香港人keep住生留返血脈
新香港邏輯
祝佢個仔好運
成班離港撚 無膽到
負評俾D 回覆者. 個個都絕子絕孫.
李家誠就話啫
試吓等個細路大個再問返佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞