留港生育不移民 準爸媽:免於恐懼如常生活是最大抗衡

481 回覆
73 Like 579 Dislike
仲有 係咁呀
唔係噉
又露多次底喇
噉無論讀音上同用法上先係正字,敢就一定唔係呢個用法,你無知我唔怪你但你可以上網查。
無錯,啲人調轉講
屌我以為你條支那仔頭幾個字係想打敢問

但係打「噉」唔打「咁」呢又真係冇屌錯你

更新下你本MANUAL喇 淨係跟足D「嗰」呀「喺」呀唔夠架
你去到外國咪一樣做港豬
咁意思係這麽,那麽或且多麽,而噉嘅意思係這樣,那樣,似的同地。好多時應該用「噉」嘅時候唔少人會用咗 「咁」。其實在七八十年代的香港也是將這兩字區分開來,不知爲何現在香港都不區分這兩個字寫法,或者受娛樂界影響吧,將兩個字都寫成“咁”。但正規廣東話字一定要區分這兩字的寫法以及讀音。亦都唔少人因為佢哋自己嘅無知就捉住呢兩隻字嚟玩文字獄。
無錯,反送中班傻仔坐曬監
Meanwhile無出去嗰班,等緊開關去旅行
點止 的士應該叫計程車添
D香港人真係無知鍾意就捉住呢D字嚟玩文字獄。

難為哂你D支那賤種
噉當然ok啦,你用自己親身去講番出嚟。
btw,可唔可以講得再詳細啲,例如咩地方或且一啲再細節啲嘅嘢,同埋有冇咩唔好嘅地方。
你自己唔識正字就亂「咁」怪人玩文字獄,你似支那仔多啲。
個咁字係噉用的。
你一直話唔好講到好極端 唔好講到西方國家好好 唔走就害咗啲仔女
但係客觀事實係
對小朋友嚟講 就係咁極端
西方教育同對下一代嘅政策當然有要改善嘅地方
但香港 以developed countries嚟睇 係極端嘅差
而家仲要加埋potential嘅政治任務

你嘅觀點對搵工 娛樂嗰啲 可能啱用
但真係唔好拎小朋友嚟講
唔生咪算 唔好累人喇
冇錢走+港豬
唔想話人天真定點
不過下一代你預左佢地由細都會俾人洗腦認賊作父
定係做咩抗衡都擔心犯國安法都叫「如常生活」?
都係自己衡量啦,無話絕對,小朋友可能喺香港讀書唔開心想去外國讀,他朝亦都可以因為喺外國讀得唔開心想番香港讀,做家長嘅自己衡量,亦都可以正如上文所講自己仔女喺香港讀住先,再睇下將來畀唔畀佢去外國讀,最緊要因應情況去恆量做最適合嘅決定。
留喺度做藍屍其實唔緊要,反正移民ge人一樣會變成藍屍
呢篇報導一定要留低

鞭屍佳品
自私撚永遠有籍口

屌佢都多餘
得閒抽返兩下水仲好
兩公婆見到香港搞到咁都唔介意, 但介意自己去到外國要洗碗, 收銀, 重新黎過
仲要下一代都接受呢種環境
我諗唔明佢地點思考
佢話自己有兒防老幸福

無話從個仔角度諗

以上分享 仲要未計政治因素
因為我冇得客觀比較之後香港嘅情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞