留港生育不移民 準爸媽:免於恐懼如常生活是最大抗衡

481 回覆
73 Like 579 Dislike
兩個人 都去咗外國
一個留得低 一個要返香港
如果唔講能力
留得低嗰個一定覺得外國有啲嘢好啲 香港差啲
要返香港嗰個一定掉返轉

就係解決唔到喺外國嘅問題
或者value香港某啲嘢(通常係錢 或者屋企人)
所以先返香港
叫你諗下想唔想上愛國教育堂
考愛國教育既試

spin乜春姐
一開始是安靜..
之後支人多過你..之後
問你做咩唔出聲支持..
到你支持....
問你做咩支持得咁慢..咁細聲....豬心論....
點都死
一個人番嚟係有好多原因,當中亦都包括有啲係唔順利唔開心先番嚟,但唔好講到多數人都係噉。
btw,如果你去過外國有喺外國生活過嘅,絕對比任何一位未去過外國生活嘅連登仔有資格叫人移民,同時你都應該講分享一啲喺外國生活嘅fact,唔好講得太樂觀起碼都要畀人有心理準備。
我上面講嗰番說話嘅對象唔係針對你。
留低唔係勇氣

留低係無撚計咋,焗住咋
咪就係典型投降「忍辱負重」 最後被同化既港豬
我邊有spin?一開始嘅論點就係有班人刻意將走定留呢件事講到兩個極端,你就即刻衝出嚟話唔移民係自私害咗自己仔女,咪係一個好典型地將件事講到兩個極端嘅例子囉。

睇落佢地幾開心丫 唔好阻人啦
講仔女 有喺外國生活過
唔代表佢用parent嘅身份喺外國生活過
小朋友2歲 8歲 12歲 全部都唔同
外國唔同地方又唔同
蘋果同橙好難比較

即係 如果有香港人話 外國小朋友唔駛讀幼稚園 佢唔鍾意 所以返咗嚟
但係可能上到小學佢又覺得好好呢

人哋經驗分享係可以參考
但係去做下research就可以搵到人哋教育體制係點
Google下就搵到學校公園環境係點
唔計香港變差 如果睇小朋友成長 客觀嚟講香港係冇優點咁滯

但係返返香港嗰啲父母
唔通你想佢哋認衰仔 為咗錢犧牲咗仔女成長咩
好撚多留學外國果d 車牌又無車又無

出入唔撚方便

就梗係唔舒服架啦

再加上留得學屋企有兩個臭錢。平時屋企洗慣著慣有工人

黎到外國要獨立就梗係嗌撚晒救命架啦
咁我又冇話唔可以自私
大把人既老豆老母都係自私架喇

只係想講明俾佢地聽
今日既佢地選擇要自己既仔女面對變質既教育
等於97年前唔幫仔女拎BNO既自私撚

唔好幫自己作藉口呃自己幾偉大
出得黎受訪

梗係包裝到自己做父母好撚件大

唔通同你講,我移民外國 唔想由低做起

又融入唔到外國咁撚「悶」既生活。都係香港夠「熱鬧」
咪就係!!
正如我上面所講啦,返嚟嘅唔一定係純粹因為係外國生活唔如意,仲可以有好多原因。

我想帶出嘅就係叫人移民嘅最基本都要有一段時間喺外國生活過嘅經驗,不論你係幾多歲去過嗰度生活,再結合自己嘅經驗分享番畀人聽,再叫人考慮清楚,千祈唔好講到兩個極端,但未去過外國生活嘅就唔好盲目跟風叫人移民,係好不負責任嘅行為。

至於考慮緊移唔移民,接收資訊嘅,就好應該睇清楚邊啲資訊可信同唔可信,再自己做好哂research先好決定。
客觀睇 齋睇fact 西方國家係贏香港好多條街㗎
香港就係好多錢 gdp好高 啲嘢好貴
但社會發展方面 好多嘢係"小政府" 冇develop到
但每一方面都可以講好長篇
呢啲facts都好易搵到

反而個人經歷係好varies 又好易放大
你好彩遇到一兩個local仆心仆命幫你 係可以解決好多問題
你咁啱身邊有一個仆街 已經可以好慘
樓下嗰幾間餐廳唔啱你口味 已經generalise外國啲嘢好難食

都未計好多"華人"係住喺外國嘅"華人圈"
咁呢啲個人經歷又要打個5折

我寧願聽個做足research嘅講
都係嗰句啦,父母自己去衡量,喺香港要面對愛國教育,同樣地喺外國,去一個新嘅環境都有其他嘢要面對,兩者得失利弊全靠自己衡量,人人有唔同睇法,冇客觀嘅標準,唔會話走就好留就自私,亦都唔需要作藉口去呃自己幾偉大。
你想唔想上愛國教育堂
考愛國教育既試
問咁撚多次都唔撚答 你鍾意SPIN黎SPIN去你既事
我都見慣D甩P冇耐既人學人帶風向
認真 如果講移民係講搵工 娛樂呢啲
就好個人 亦都好睇際遇

但講仔女嘅話就好客觀
唔計香港potential嘅差 香港教育同社會對下一代嘅各方面 都係比下去

唔係講梗想佢開心啲 定前途好啲 呢啲主觀個人睇法
西方有西方嘅好,同樣哋香港都有香港嘅好,最緊要適合自己同仔女唔好後悔。

親身經歷的確個個都唔同,有啲可以好差,有啲可以好好,所以最好嘅做法就係兩邊都聽再歸納去做個總結,再衡量下自己承唔承受到個風險。

相反地,做好哂再多嘅research但無親身經驗過講得再多都只係紙上談兵。

所以最好嘅做法係自己先做好research,然後聽下有經驗嘅人嘅說法先,讚同彈都聽下再歸納出一個總結,然後再做風險管理,最後先下決定。

但無相關經驗就擅自將件事講得太美好或且太差,絕對係一個好不負責任嘅行為。
如果呢2條友係窮撚, 廿年後佢個仔睇到呢編野睇下屌唔屌鳩佢
到時個仔都未必識屌啦 洗腦洗到以為中國最好
噉請問我成段文字帶咗啲咩風向?我有叫人走,叫人留?我指係指出唔需要將走或留講到兩個極端,噉樣都算係帶風向?但相反pr慣用手法就係刻意講到件事兩個極端目的就係想人走,想人留。而字面上你就好明顯係將留呢件事講到極端嚟叫人走,至於你係pr定係純粹畀人帶風向我就無從稽考。
敢呀
唔係噉
露底喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞