留港生育不移民 準爸媽:免於恐懼如常生活是最大抗衡

481 回覆
73 Like 579 Dislike
扔去外國讀boarding vs留港同屋企人一齊都仲有得講
(雖然有能力嘅 好明顯都揀送去外國 係爭在幾歲送)

但係而家講移民吖嘛
真係未聽過為咗仔女會考慮移民去/返香港
未聽過有讀得唔開心 而個solution係香港
你話 "他朝亦都可以因為喺外國讀得唔開心想番香港讀"已經好biased
等於話白色"可能"深色過黑色咁biased

都係嗰句 唔清楚嘅話 你可以評論下文化唔一定適合之類
但係講仔女 西方國家衰極都有60 70分
香港係10分20分咁上下
已經計埋可以成日去旅行
同意
總言之呢個就係你喺外國生活過得出嚟嘅結論啦係咪,噉ok啦。你唔係紙上談兵唔係空口說白話,亦都唔係講到兩個極端,我講嗰番說話嘅對象唔係針對你。
睇住義士俾人打,佢就響屋企屌閪,幾開心
無限loop

個仔女大個又上網屌尻父母當年點解唔移民
梗係好啦, 冇人接火棒大家點移民
第時一定屌佢當初重咩唔移民
見住啲親戚過晒英國、加拿大
人哋啲仔女享個個英文流利 享受自由高福利社會
自己喺香港做三等公民 連講普通話都畀人歧視有口音
夾硬生b香港落地要佢喺香港做支那人
咁無得做愛嘅連登仔
連登真係太負面,要多啲正常人講返正常嘢先得!
你如常生活,如常做想做的事,都已經是一種最大的抗衡。

為甚麼不安安靜靜在香港,最多噤聲……反正你去哪個地方都是生活。

將來長大,她自會摸索得到,不需要我特別教

無衝突㗎喎
cut新移民咪得囉
免於恐懼就係自我禁聲
明明就係驚先唔出聲,重講咩免於恐懼
點cut
停咗每日150
磚材計劃???
留港做中產無問題,只係想有閒錢買一餐citysuper嘅話,奶下黨會輕鬆啲咁解。做工程起跨境基建,做律師幫中資搞IPO

當間間公司都係中資,唔奶嘅只係做到基層
噤聲生仔點睇都係維穩
乜仲有得正常咁生活咩。。。。
到依家仲有咁天真嘅港豬
自撚私到咁,啲仔女大咗怨你一世
留唔留都係其次,最大問題係窮人生仔
係超越肉慾、追求精神層面嘅存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞