留港生育不移民 準爸媽:免於恐懼如常生活是最大抗衡

481 回覆
73 Like 579 Dislike
視乎從邊個角度出發
我對自己後代負責所以唔想有下一代
唔想佢地生出黎受苦+被大自然調節
小朋友唔駛噤聲?
呢d係叫含,唔係抗衡
叫人走,叫人留都無問題,係唔需要進向兩個極端,但我覺得叫人走嘅前題至少你都要去過外國生活過有經驗先好叫,宜家有唔少連登仔根本就未去過外國生活甚至外國都未去過,就跟盲目其他人口風叫人移民,明顯係畀人帶咗風向。
呢個真。
移唔移民真係好個人,都一定有好壞處
自己權衡輕重
依家已經睇到好多選擇留港既開始單打離港個班
移民個班又好心急叫人走,叫唔到又開始鬧
當然成件事5毛同pr都好幫手啦。
勇氣太大,祝 一生平安
咁你咪當係港豬囉
豬點識計劃生育先
其實最有說服力叫有人走嘅只有係曾經喺外國生活嘅人,未去過嘅真係唔應該盲目帶風向畀意見。
喺香港生遲早都被支那化
去過外國但係留唔低 一定好負面
冇乜說服力
何以見得?就係喺外國生活完先有比較覺得邊邊嘅生活啱自己同仔女多啲。
同埋一個曾經喺外國生活過嘅人對比一個未去過外國生活嘅人邊個講嘅嘢有說服力啲?
阿暉害怕女兒從小學習「過濾」,自我審查甚麼不可以做
小學階段也沒有太多敏感的政治立場
on9架
佢哋係咁諗
佢哋個仔女唔係咁諗呀嘛
要對仔女跟佢哋個諗法喺香港生活
2020年有小朋友都唔走既家長
同1997年唔幫仔女拎BNO家長一樣咁仆街咁自私
移又你咪拿拿聲走人囉
留你咪留撚飽佢囉
搞到做咩都要揾人陪咁
香港住一個香港人 好過住一個支那人
唉,害咗個細路
錯重點,我想講嘅唔係個人決定覺得應該走定留,我針對嘅對象係喺背後,喺連登叫人留,叫人走嗰班講,留意自己係咪畀人帶咗風向。
港爸媽留低冇人阻你, 但你地有責任留條後路俾自己仔女而送佢地出去, 因為第時有咩事佢地真係會怨你地。
一九四九年好多中國人都咁諗,繼續留喺度生活
現實你香港人到果刻根本無得揀
都啱嘅
塞住公屋 居屋D位都好嘅
唔係TVB都執Q埋
咁同樣論點講留港既人都得呀

好多人已經講緊北區小朋友唔係講廣東話 係咪真係想好似方言咁先開心
巴打你呢個都係一個好方法

等細路仔同你有一樣既童年回憶

事關張衛健果d yo洗乜驚呀
細路仔實會覺得好搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞